We weten allemaal dat het gezond is om water te drinken. Elk levend wezen heeft zijn dagelijkse portie water nodig om te kunnen overleven. Water is dan ook de ideale drank: het bevat geen vet, het bevat geen cholesterol en het bevat geen calorieën. Verder weten we ook dat er verschillende soorten waters bestaan namelijk: leidingwater, kalkvrij water, bronwater en natuurlijk mineraalwater. Dankzij een zuinige waterontharder krijgt het leidingwater bij jouw thuis terug een volle smaak net zoals bronwater. Magnesium en calcium wordt door de waterontkalker uit de leiding gefilterd.
Wat je nog niet wist over water:
- Mensen gebruiken dagelijks in totaal ongeveer 190 liter water;
- Gemiddeld betaalt men 25 eurocent voor het dagelijks gebruik van water;
- Gemiddeld geven mensen minder dan 1% van de totale uitgaven uit aan water, en de behandeling van water;
- Een groot deel van de mensen moet minstens 3 uur lopen om water te halen;
- Gebotteld water kan 1000 keer duurder zijn dan kraanwater, terwijl het minder veilig kan zijn;
- Water verwijdert afvalstoffen uit het menselijk lichaam;
- Water verlaat de maag al vijf minuten nadat het gedronken is;
- Een druppelende kraan kan 75 liter water per dag verspillen;
- Bevroren water is 9% lichter dan water, waardoor ijs op water drijft;
- Water reguleert de temperatuur van de aarde.
Aansluiten van de waterontharder
Binnen de woning komt het water op een centraal punt binnen. Deze aansluiting wordt rechtstreeks op de waterontkalker aangesloten. Deze filtert vervolgens de kalkdeeltjes uit het water waardoor er zuiver zacht water de leidingen in wordt geleidt.
Hoe wordt zuiver water gemaakt en afgevoerd?
Om water te produceren maakt men gebruik van grondwater, oppervlaktewater en zeewater. Grondwater is een goede bron voor het maken van drinkwater. Het wordt opgepompt uit watervoerende lagen in de ondergrond. In veel plekken in Nederland zijn waterproductiecentrums waar water wordt opgepompt uit waterputten van 60 meter diep. Het water wordt dan in verschillende stappen gezuiverd en opgeslagen in ondergrondse waterputten. Om het water te verdelen bestaan er ook verschillende manieren. Men kan werken met hogedruk pompen. Deze pompen sturen water onder hoge druk door de leidingen. Ze bevoorraden zowel rechtstreekse gebruikers als watertorens. Een watertoren zorgt voor de voorraad in de buurt van verbruikers. Ze vangen ook drukschommelingen en piekverbruiken op. Er zijn doorgaans 2 leidingen. Een aanvoerleiding en hierdoor wordt de kuip langs boven gevuld en een distributieleiding die het water verdeeld over de gebruikers. Het water dat gebruikt is wordt verzameld in de riolen. Die riolen voeren het water naar een zuiveringsstation en na die zuivering daar wordt het water opnieuw in de natuur gebracht.