Hoe een lek te vinden?

Als je behang geel gekleurd is en je de pannen al weer onder je plafond hebt moeten zetten om het water op te vangen, dan is het natuurlijk duidelijk dat je een lek hebt. Je denkt misschien dat het dan duidelijk is waar het water vandaan komt, maar de plek waar het lek zit kan vaak nog meters weg zitten van de plek waar het water door het plafond naar beneden komt vallen.

Lekkage detectie

Voor het opsporen van een lek worden een aantal technieken ingezet. Een hele belangrijke is de rook machine. Deze kan worden gebruikt om hele kleine gaatjes waar alleen water doorheen komt te vinden. Dit is dus ideaal voor gaatjes die niet met het blote oog zichtbaar zijn en kan dus erg goed ingezet worden bij gaatjes van een nog relatief klein lek. Een ander veel gebruikt middel is de infrarood camera. Dit is een camera die zichtbaar maakt hoe warm iets is, door middel van de infraroodstraling die warme dingen afgeven. Zo kan je temperatuurverschillen zichtbaar maken en daar waar het kouder is, is de muur waarschijnlijk vochtiger. Zo kan je dus onzichtbare lekken makkelijk lokaliseren.

Snel oplossen

Als je denkt een lek te hebben is het goed om zo snel mogelijk een lekkage detectie bedrijf in te schakelen. Hoe langer je wacht, hoe meer schade het lek kan aanrichten. Een lek begint vaak erg klein, met wat water dat in een kleine beschadiging naar binnen gaat en daar steeds meer schade aan zal richten. Als je erg lang wacht kan het zelfs zijn dat de volledige houten constructie van je dak kapot gaat. Als die moet worden vervangen zal dat je veel geld gaan kosten, maar ook vooral veel gedoe en tijd. 

Zo nu en dan even inspecteren

Het is ook verstandig om zo nu en dan een inspecteur naar je dak te laten kijken. Deze controleert dan of alle pannen goed liggen, of de goten niet verstopt zitten en alle andere dingen die belangrijk zijn op je dak. Daardoor kan je vroegtijdig een lek vinden en het oplossen voordat er schade wordt aangericht. Het is mogelijk om dit soort inspecties bijvoorbeeld tegelijk te doen met het vegen van de schoorsteen, een ander regelmatig terugkerend fenomeen bij veel huizen. Op die manier heb je gelijk die twee dingen maar gehad en kan je moeilijk één van de twee nog vergeten als je het een paar keer zo hebt gedaan.

Related Posts

Leave a Comment