Hoe een lek te vinden?

by handig5_wp
0 reactie

Meest voorkomende oorzaken van daklekkage

Wellicht heb jij dit artikel opgezocht uit interesse, maar het kan ook zijn dat jij op dit moment kampt met een daklekkage en jij met de handen in het haar zit. Want waar komt het water vandaan? Waar bevindt het lek zich? Deze vragen zijn helaas, in de meeste gevallen, lastig te beantwoorden bij een daklekkage, doordat het water zich gemakkelijk verspreid en daardoor op verschillende plaatsen schade kan aanrichten.

Vaak weten experts, aan de hand van de schade en de symptomen, exact waar het lek zich bevindt. Zij zijn immers gespecialiseerd in dit vak. Het is om deze reden verstandig om direct hulp in te schakelen, zodra jij de lekkage opmerkt. Indien jij, in de tussentijd, zelf wilt onderzoeken waar het lek zich bevindt, is het verstandig om te weten wat de meest voorkomende oorzaken van een daklekkage zijn. Zo weet jij op welke onderdelen van de woning jij je zult moeten richten. 

Hieronder deel ik de vier meest voorkomende oorzaken van een daklekkage:

Achterstallig onderhoud

We hebben het allemaal erg druk op het moment, maar toch is het belangrijk om het onderhoud van jouw woning niet achterwege te laten. Het kan immers grote gevolgen met zich meebrengen. Indien jouw dakpannen al langere tijd verslechterd of mogelijk zelfs kapot zijn, maar dit niet aangepakt wordt, doordat de bewoners simpelweg te druk zijn, kan dit leiden tot een lekkage. Het water kan zich immers gemakkelijk naar binnen wringen.

Weersomstandigheden

Helaas hebben wij in Nederland erg wisselvallig weer, waardoor het weer degelijk invloed heeft op de kwaliteit van het dak of de dakbedekking. Door hevige vorst of kou kunnen er scheuren in het dak ontstaan, waardoor het water gemakkelijk de woning binnen kan stromen. Ook een langdurige zon periode kan invloed hebben, doordat uitdroging het materiaal op het dak kan beïnvloeden. 

Dakgoot

Een verstopte dakgoot kan behoorlijke gevolgen met zich meebrengen, doordat het regenwater niet meer afgevoerd kan worden. Het water zal zich ophopen en uiteindelijk een andere doorgang zoeken. In de meeste gevallen leidt dit tot een daklekkage.

Tips

Indien jij opmerkelijke plekken op het plafond opmerkt of merkt dat het dak in kwaliteit afneemt, is het belangrijk om direct aan de bel te trekken en hulp in te schakelen. Hoe sneller jij actie onderneemt, hoe kleiner de schade zal zijn. Een dak reparatie is immers snel ingepland en zal een hoop problemen kunnen voorkomen.

Related Posts

Leave a Comment