Belang van dakonderhoud

Het onderhouden van het dak is niet de grootste hobby van de meeste huisbezitters. Het is iets dat stevig is, maar toch ook fragiel. Het is vaak zeer degelijk, maar kan door een flinke herfststorm ook zo weer kapot zijn. Maar ook het vegen van de schoorsteen is iedere keer toch weer een gedoetje.

Lekkage

Een dak kan makkelijk lek raken. Het kan zijn dat je door de waterschade de hele dakbedekking vervangen moet, maar vaak is het zo dat er nog veel te redden valt. Het is wel slim om bij een dak lek zo snel mogelijk iemand te zoeken om het op te lossen, omdat een lek naarmate het er langer is, meer schade aan zal richten. Wat begint als een heel klein lekje, kan uitgroeien over een langere tijd tot iets dat grote waterschade doet aan je dakconstructie. Dus laat snel iemand het lek opsporen en dichten en eventuele ontstane schade door het water ook repareren, zodat je niet later een veel hogere rekening zal krijgen voor de reparatie van het dak.

Ander dakonderhoud

Ook belangrijk is de schoorsteen vegen. Door te stoken zal er roet aan gaan koeken aan de binnenkant van je schoorsteen en dat roet is opgehoopt best wel brandbaar. Daarom is het belangrijk, en bij veel verzekeraars ook verplicht, om de schoorsteen jaarlijks te vegen. Daarbij gaat een veger dus met een bezem aan een touw de schoorsteen in en zal al het vuil wegvegen. Maar ook zal hij de weg vrij maken van eventuele obstakels, zoals vogelnestjes. Op die manier wordt de goede doorstroming van lucht door de schoorsteen verzekerd. Dit zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof zal zijn bij de verbranding, waardoor er zo min mogelijk roet zal ontstaan. Op die manier kan je dus het risico op een schoorsteen brand tot een minimum beperken.

Regelmaat is belangrijk

Voor zowel een dakinspectie als een schoorsteen veegbeurt, is regelmaat van belang. Als je deze dingen regelmatig laat uitvoeren, dan houd je de risico’s op schade zo laag mogelijk. Het is dan ook best slim om deze dingen tegelijkertijd te doen op jaarbasis bijvoorbeeld. Zo kan je die zaken combineren, welke vaak ook bij hetzelfde bedrijf kunnen, of kan je er in ieder geval voor zorgen dat je al je dakonderhoud in één keer afgerond. Op die manier ben je niet steeds bezig met je dak en kan je gewoon zorgeloos van je huis genieten.

Related Posts

Leave a Comment