Het is soms lastig om je planten goed te verzorgen. Vooral als je zelf niet mega veel verstand hebt van planten. Het gaat een hele tijd goed en je planten zien er mooi uit, waarna ze ineens bruine bladeren krijgen. Om erachter te komen wat er nou precies fout is gegaan kan je de onderstaand artikel lezen. Misschien staat de oplossing voor jouw kamerplant er wel tussen!

Te weinig of teveel water

Wat vaak het probleem is bij planten die bruine bladeren krijgen, is dat ze te weinig of teveel water krijgen. Of je geeft teveel water of ze krijgen te weinig water, het is allebei niet goed. Om hierachter te komen, kun je het best even de plant uit de pot halen en de kluit bekijken. Wanneer de kluit heel nat is, krijgt de plant teveel water en wanneer de kluit heel droog is, krijgt de plant van Kwekerij de Groot niet genoeg water. Op het moment dat de kluit te nat is, haal je zoveel mogelijk de natte potgrond weg en knip je eventuele rotte wortels weg. Rotte wortels zijn bruin en papperig. Zet de kamerplant in verse potgrond en pas je watergift aan. Je kan er ook voor kiezen om je plant in een kweekpot met drainage gaten te zetten, overtollig water kan dan altijd weglopen. Een kweekpot kan je prima in een sierpot zetten.

Is de kluit juist te droog? Geef dan gelijk een goeie plens water! Let er natuurlijk wel op dat je hem ook niet verzuipt. Een handige tool is een vochtigheidsmeter, hiermee kun je aflezen hoe vochtig de potgrond is.

Krijg de plant voldoende voeding? 

Wat ook vaak een probleem is, is dat de plant teveel of te weinig voeding binnenkrijgt. Dit kan gebeuren als de plant al jaren in dezelfde potgrond staat en als je nooit vloeibare voeding geeft. Wanneer dit het geval is, kun je de plant een keer verpotten (doe dit in het voorjaar) met verse potgrond. In verse potgrond zit meestal voor een paar maanden voeding, daarna kan je in de groeimaanden vloeibare voeding geven.

Maar je kan hem ook overbemesten, dan verbrand je eigenlijk zijn wortels. Nieuw aangeschafte planten hoef je de eerste maanden nog geen plantenvoeding te geven. Geef kamerplanten in de wintermaanden ook liever geen plantenvoeding, in het groeiseizoen (lente en zomer) hebben ze dit veel harder nodig.

Related Posts

Leave a Comment