Rioollucht in huis

by handig5_wp
0 reactie

Een rioollucht badkamer, gadverdamme. Misschien word je al misselijk van het inbeelden van de geur of ben je al misselijk omdat je momenteel al te dealen hebt met dit probleem. Geen zorgen! In dit artikel lees je wat de oorzaken ervan kunnen zijn en hoe jij dit kunt (laten) oplossen. 

Wat kan de oorzaak zijn?

Al het sanitair (gootstenen, toiletten, douches, afvoeren, etc.) maakt deel uit van een groter huishoudelijk sanitair systeem dat al je sanitair met elkaar verbindt via een netwerk van leidingen met ontluchtingsopeningen op elke afvoerplaats. Dit systeem is ontworpen om afvalwater veilig naar het openbare riool af te voeren en een barrière te vormen die voorkomt dat rioolgassen binnendringen. Als je vieze rioolgeuren in huis waarneemt, betekent dit waarschijnlijk dat er ergens in je rioleringssysteem een zwakke schakel is. Mogelijke oorzaken zijn afvoerputjes van gootstenen in de badkamer, toiletten, keuken afvoeren, kelder afvoeren, oude gietijzeren leidingen, of zelfs de ontluchtingspijp die door je dak naar buiten gaat. In principe kan elke afvoer of ontluchtingspijp de zwakke schakel zijn. In de meeste gevallen kun je gewoon je neus volgen naar de bron van het probleem. De vijf meest voorkomende oorzaken van een vieze rioolgeur in je huis lees je hier. 

De vijf meest voorkomende oorzaken?

Als eerste het ontbreken van goede afvoerputten of ontluchtingspijpen. Elke armatuur moet een ‘P-val’ hebben die het water in een U-vorm vasthoudt en zo een afdichting vormt, evenals een ontluchtingssysteem dat de luchtdruk in orde brengt en rioolgassen naar buiten laat ontsnappen. Sommige professionele loodgieters, handige klusjes vaders (of moeder) of doe-het-zelf-loodgieters slaan deze stap soms over.

Als tweede kan het liggen aan de dry trap. Dit is een veel voorkomende veroorzaker van rioolgeuren in huis. Het komt meestal voor in afvoeren die zelden worden gebruikt, zoals de afvoer in de kelder of de douche in de gastenbadkamer die niemand gebruikt omdat je geen gasten krijgt. Als derde de kapotte afdichtingen rond het toilet. Controleer op luchtlekken in de wasring rond je toilet, door de toiletpot te wiebelen en te controleren of deze goed tegen de vloer is afgedicht. Als vierde kunnen het verstopte ventilatieopeningen zijn. Laat een professionele loodgieter alle ontluchtingspijpen in je huis inspecteren om er zeker van te zijn dat de ontluchtingspijp niet verstopt is. De laatste en tevens vijfde oorzaak is een klassieker; de kapotte rioolbuis. Vooral oude gietijzeren pijpen kunnen scheuren. Bel een professionele loodgieter of rioolspecialist om de leidingen te komen inspecteren aangezien dit iets is wat je niet snel zelf doet.

De beste oplossing

Nu de oplossing voor je probleem. Dit is het belangrijkste, want als je de oorzaak weet wil je er immers wat aan kunnen doen. Helaas moet je teleurgesteld worden; vaak kun je er zelf niet zo heel veel aan doen. Een loodgieter wél. Die is er gespecialiseerd in en zorgt er daarom vaak voor dat je probleem is opgelost en het nooit meer gebeurd. Zo hoef je nooit meer die vieze, penetrante geur te ruiken én hoef je er zelf geen moeite aan te besteden. 

Related Posts

Leave a Comment