De stappen voor het plannen en installeren van je schutting

by handig5_wp
0 reactie

Zo, jij wilt dus een schutting neerzetten? Goed plan! Een schutting is niet alleen de perfecte manier om jouw tuin een beetje privacy te geven, maar het kan ook nog eens flink wat sfeer toevoegen. Maar waar begin je? Geen paniek! We gaan stap voor stap door het hele proces heen, alsof we samen een taart bakken – maar dan zonder oven.

Eerste oriëntatie

Voordat je überhaupt denkt aan hamers en spijkers, moeten we eerst even sparren over wat je eigenlijk wilt. Gaat je hart sneller kloppen van rvg-schuttingen.nl met hun strakke designs of heb je meer met de natuurlijke look? En hoe zit het met de buren? Misschien willen ze wel mee doen, dubbel zo gezellig. Denk ook na over de hoogte: wil je gewoon vriendelijk naar elkaar kunnen zwaaien of moet die schutting juist alle nieuwsgierige blikken blokkeren?

Voorbereiding is het halve werk

Nu we weten wat voor type schutting je in gedachten hebt, is het tijd om te meten. Ja, echt, pak dat meetlint maar uit de la. Hoe lang en breed wordt je nieuwe pronkstuk precies? Schrijf alles op – ja, ook die gekke hoekjes en bochtjes in jouw tuin.

En dan: vergunning check! Nee, dit is geen formaliteit die je kunt skippen zoals reclameblokken op tv. Even langs de gemeente (online dan hè) om te kijken of je vrij spel hebt of dat er toch regeltjes zijn waar je rekening mee moet houden.

Materiaalkeuze: Wat past bij jou?

Hout, metaal, kunststof; schuttingmaterialen zijn er in allerlei smaken. Hout geeft warmte en gezelligheid, maar heeft wel wat meer liefde nodig qua onderhoud. Metaal en kunststof zijn als cactussen; af en toe aaien is genoeg. Bedenk goed wat bij jou (en misschien ook bij de buren) past voordat je een keuze maakt.

Aan de slag: Installatie

  • Voorbereiden van de grond: Eerste taak is ervoor zorgen dat waar je die palen wilt hebben ook daadwerkelijk kan. Even spitten dus!
  • Palen plaatsen: Tijd om die palen stevig in de grond te verankeren. Zorg dat ze loodrecht staan; niemand wil een scheve schutting.
  • Schermen bevestigen: Als alle palen staan als huis, dan kun je beginnen met het bevestigen van de schermen of planken.

Onderhoud: Houd hem mooi!

Eens per jaar even liefdevol naar je schutting kijken is geen overbodige luxe. Hout heeft soms een likje beits of olie nodig tegen weer en wind; metaal en kunststof waarderen een sopje op zijn tijd evenzeer.

Afronden

Aan alles komt een eind, zo ook aan dit bouwavontuur. Maar voordat we gedag zeggen: denk eraan dat elke keuze die je maakt invloed heeft op hoe lang je plezier gaat hebben van jouw nieuwe erfafscheiding. Kwaliteit betaalt zich altijd terug – zowel in duurzaamheid als plezier.

Bonus tip

Tot slot nog dit: vergeet niet om af en toe gewoon te genieten van het resultaat van al dat harde werk! Mooie vurenhout beton schuttingen kunnen echt het verschil maken in hoe je je tuin beleeft – elke dag weer.

Related Posts

Leave a Comment