Alternatieven voor wegwerpplastic

by handig5_wp
0 reactie

Met de komst van de nieuwste Netflix documentaire genaamd Seaspiracy zijn de ogen van veel consumenten geopend. Hierin werd vooral de impact van visserijen benoemd. Nu hoef je hierdoor natuurlijk niet direct veganistisch te worden. Er is niets mis met een visje op zijn tijd. Toch zet de documentaire je wel aan het denken over de vervuiling van onze grote oceaan. Het zeeleven wordt namelijk al jaren bedreigt door gedumpte visnetten en gigantische hoeveelheden plastic. Dit laatste staat bekend als de plasticsoep. Om dit te verbeteren leggen steeds meer landen het gebruik van wegwerpplastic aan banden. In Nederland is het vanaf 1 juli 2021 zelfs helemaal verboden om nog plastic bekers, rietjes en wattenstaafjes te verkopen. Maar wat zijn nou de alternatieven van wegwerpplastic? In deze blog benoemen we drie milieuvriendelijke alternatieven van de grootste plasticvervuilers.

Herbruikbare waterfles

Iedereen kent wel de plastic waterflesjes gevuld met bronwater die verkocht worden in iedere supermarkt. Deze flesjes zijn misschien wel één van de grootste bijdragers aan de plasticsoep. Een plastic waterflesje wordt immers maar één keer gebruikt. Hierna belandt het flesje op straat, in het bos of in de vuilnisbak. Iets wat vandaag de dag echt niet meer door de beugel kan. Gelukkig bestaat er al een paar jaren een goed alternatief: een herbruikbare waterfles. Zo’n waterfles is bekend geworden dankzij Dopper en is gemaakt van gerecycled plastic. Je vult de waterfles eenvoudig met kraanwater en kan je steeds opnieuw gebruiken. Hierdoor is een herbruikbare waterfles een duurzame oplossing.

Verantwoord slurpen

Wanneer je regelmatig een milkshake of een frisdrank haalt bij een fastfoodketen dan weet je als geen ander hoeveel plastic rietjes er verbruikt worden. Dit is helemaal nergens voor nodig! Tegenwoordig kan je namelijk verantwoord slurpen met een herbruikbaar rietje. Deze rietjes worden gemaakt van zowel bamboe als RVS. Na gebruik maak je het rietje eenvoudig schoon met behulp van een lange, dunne borstel.

Tasjes

Sinds een paar jaren is het verplicht voor winkelaars om consumenten te laten betalen voor een plastic tasje. Hiermee probeerde de Nederlandse overheid het gebruik van wegwerpplastic te ontmoedigen. Vandaag de dag is een plastic tasje gelukkig een no-go geworden. Niet voor niets zie je veel mensen tegenwoordig een eigen tasje meenemen. Vaak zijn dit tasjes van biokatoen. Veel ondernemers hebben er inmiddels voor gekozen om papieren tassen te bieden. Mocht je een keer je eigen tasje vergeten zijn, dan hoef jij je toch niet schuldig te voelen voor het milieu. Een papieren tasje is immers al stukken beter dan wegwerpplastic.

Related Posts

Leave a Comment