Zo onderhoud je de beukenhaag het beste!

by handig5_wp
0 reactie

Wanneer mensen een haag rond hun tuin willen, wordt er vaak gekozen voor een beuk. Het is een plant die makkelijk te onderhouden is en bovendien houdt de plant zijn blad in de winter vaak vast. In het najaar gaan de bladeren wel verkleuren en worden ze dor, maar ze vallen niet van de plant af. Dit is belangrijk om de functie van de haag te garanderen, je behoudt gewoon jouw privacy!

Het verschil tussen een haagbeuk en een beukenhaag

Het kan verwarrend zijn, maar een beukenhaag is niet hetzelfde als een haagbeuk. De beukenhaag is makkelijk te herkennen in de winterperiode omdat deze zijn bladeren vasthoudt. Een haagbeuk doet dit niet en verliest zijn blad in de wintermaanden. Nog een verschil wat je aan de bladeren kunt zien, is dat de beukenhaag glanzende bladeren heeft en een haagbeuk ruwe bladeren. 

 

Wanneer het zomer is, is de haagbeuk dicht begroeid en de beukenhaag is wat minder dichtbegroeid. Ze hebben dus allebei voor- en nadelen. Het onderhouden van een beukenhaag en een haagbeuk is ook anders. 

De Beukenhaag is er in twee kleuren

De beukenhaag heb je in twee kleuren. Je hebt de groene en de rode haag. De rode haag is heel mooi vanwege de donkere en glanzende bladeren die aan de haag zitten. Het is een andere soort beuk, maar met ongeveer dezelfde eigenschappen en benodigde verzorging. Wanneer je het idee hebt om een beukenhaag te planten, is het goed om te weten dat de rode beuk duurder is. Dit scheelt best wel veel in prijs dus let hierop. 

Hoe plant je de beukenhaag?

Het beste is om de beukenhaag te planten in de wintermaanden, tenzij het heel streng vriest. Het voordeel van het planten van een haag in de winter is dat de wortels dan goed op kracht zijn wanneer het voorjaar van start gaat. Ook zijn groene beukenhagen goed te planten in de wintermaanden omdat je ze dan met een kale wortel koopt. Beukenhaag planten in pot kopen, kan alleen in de lente tot het einde van de zomer. Ze zijn dan wel een stuk duurder. Wanneer je een beukenhaag plant, zet je ze alleen met de wortels in de grond. Graaf een geul die recht is en niet te diep. In deze geul gooi je dan wat bodemverbeteraar met voedingsstoffen voor de plant. Voor een normale haag kun je het beste 5 bomen planten per meter. Heb je liever een brede haag? Plant dan een dubbele rij met 8 planten per meter. Plaats de beukenplanten zigzagsgewijs en houdt 40 cm ruimte tussen de twee afzonderlijke rijen.

Related Posts

Leave a Comment