Weet welke vervoersmiddel geschikt is voor u en uw paard

by handig5_wp
0 reactie

Bij het aankopen van een paardentrailer of paardenwagen zijn er een aantal dingen waarmee rekening gehouden moet worden. Vanzelfsprekend wordt er bij de verschillende soorten vervoersmiddelen ook verschillende rijbewijzen gevraagd. Daarnaast worden er verschillende certificaten gevraagd voordat je de weg op mag. Natuurlijk hangt dit weer samen met de aantal kilometers die je van plan bent te gaan afleggen en wat voor wagen of trailer je gaat aanschaffen. Om je alvast een beetje op weg te helpen met de verschillende soorten vervoersmogelijkheden vind je hieronder een korte uiteenzetting per vervoersmiddel om je alvast kennis te laten maken met de mogelijkheden.

Trailers.

Een veelvoorkomende optie is een paardentrailer. Voor het mogen besturen van en paarden trailer moet men in het bezit zijn van een BE rijbewijs. De trailer kan goed van pas komen voor kortere afstanden en kan ook goed functioneren voor ander soort vee. Ook onder de trailers zijn er verschillende soorten mogelijkheden die overwogen kunnen worden. Zo bestaat er de 1,5-paards trailer. Deze trailer is ontworpen om één volwassen paard te vervoeren en heeft daarnaast nog plaats voor een veulen of pony. Daarna bestaat de 2-paards trailer en 3/4-paards trailer. Beide doen hun naam eer aan en hebben ruimte voor of twee volwassen paarden of drie tot vier volwassen paarden. Tot slot, kun je ervoor kiezen om een koetsentrailer te nemen. Deze kan tot twee volwassen paarden vervoeren met daarnaast een koets of wagen. Deze kan dan op het frame voor de paardentrailer zelf geïnstalleerd worden.

Paardenbakwagens.

Deze optie wordt vaak overwogen wanneer de afstanden over het algemeen langer zijn, langer duren of vaker voorkomen. Vooral onder de wedstrijd paarden zie je het gebruik van paardenbakwagens vaker voorkomen. Een B rijbewijs zou voldoende moeten zijn wanneer deze, inclusief paard, onder de 3.500 kg weegt. Op het moment dat de wagen zwaarder weegt dan 7.200kg dan wordt er een C1 rijbewijs verwacht. Ook de paardenbakwagens kan variëren in uitvoering. De één is een stuk luxer dan de ander. Denk hierbij aan uitvoeringen waarbij meer ruimte zou kunnen hebben, meer faciliteiten en zelfs extra ruimte voor de ruiter of verzorger zelf. Natuurlijk kun je ook bij de paardenbakwagens kiezen uit het aantal paarden die je graag kwijt zou willen. Dit zou zelfs zo uitgebreid kunnen worden dat er volledige vrachtwagens bestaan die ingericht zijn in het vervoeren van tot wel 18 paarden.

Er is dus veel keus om een paard te vervoeren. Belangrijk is hierin om na te gaan wat het doel is van het vervoer en daarop de aankoop baseren.

Related Posts

Leave a Comment