Een dakinspectie wordt ingezet om de staat van de dak en dakbedekking te controleren. Zo kan er tijdig worden gekeken naar eventuele beschadigingen en andere gebreken. Dakinspectie kan voor verschillende onderdelen van het dak worden ingezet. Hieronder leggen we je alles uit over dakinspectie.

Dakinspectie: wat is dat?

Zoals hierboven genoemd bekijkt ene dakdekker de staat van het dak bij een dakinspectie. Hierbij wordt gekeken of de dakbedekking nog van hoge kwaliteit is, daarbij wordt er ook vaak gekeken of er last is van een daklekkage.
Bij een grondige inspectie wordt er ook gekeken naar de hemelwaterafvoer, boeidelen, schoorsteen en waar mogelijk de zonnepanelen. Aan de hand van dit rapport wordt een advies gegeven over welke vorm van dakwerken er moeten worden uitgevoerd.

Dit wordt er bekeken per onderdeel:

  • Dakbedekking: dit ligt aan het type dakbedekking. Bij hellende daken zie je vaak dakpannen, daarbij wordt er ook gekeken naar de nokvorst en kantpannen. Bij een plat dak wordt er sneller gekeken naar slijtage.
  • Dakgoten: de dakdekker bekijkt of er scheuren of verstoppingen zijn.
  • Schoorsteen: bij schoorstenen wordt er gekeken naar het metselwerk en voegwerk. Ook worden de loodslabben en het schoorsteenplateau geïnspecteerd.
  • Dakconstructie: bij lekkages kunnen de houten balken verrotten of verschimmelen. Hierdoor wordt de draagkracht aanzienlijk minder.

Waarom een dak inspecteren?

Helaas blijft de kwaliteit van het dak niet voor eeuwig goed. Daken krijgen te maken met weersomstandigheden, vervuiling en de materialen worden ook langzaam poreus. Door deze factoren kunnen er gebreken ontstaan in het dak, dit zou weer kunnen leiden tot daklekkage. Het is tijd verstandig om minstens één keer per jaar het dak te laten inspecteren. Zo voorkom je grotere problemen en ben je op den duur ook minder kwijt aan de prijs voor dakwerken.

De kosten van een dakinspectie

Een dakinspectie voor een plat dak kost gemiddeld €150,- tot €250,-. Hierbij wordt het hele dak gecontroleerd. Bij een schuin dak moet je rekenen houden met een prijs van €200,- tot €300,-, ook hierbij wordt het hele dak gecontroleerd.
Wanneer je een dakreparatie of onderhoud inplant met een dakdekker in je regio, kan je dit ook combineren met een dakinspectie. Vaak krijg je dan een flinke korting, of betaal je zelfs niks voor de dakinspectie.

Related Posts

Leave a Comment