Een open haard in huis hebben is één ding, jouw prachtige haard mooi en goed werkend houden is een tweede ding. Het onderhoud van openhaarden is belangrijker dan veel eigenaren van deze warmtebronnen denken. Goed onderhoud van je open haard houdt meer in dan zo nu en dan de asresten uit de haardmond verwijderen. Zo kun je door goed haardhout te kopen, bijvoorbeeld bij Haardhout Golden Flame in Middelburg, of door het gebruik van speciale hulpmiddelen een hoop doen om het onderhoud van je open haard minder arbeidsintensief te maken. Lees snel verder voor handige adviezen van professionals om jouw openhaard effectief en slim te onderhouden.

Maar zet eerst deze belangrijke stap!

Voordat je met jouw open haard, met goed haardhout van Golden Flame in Middelburg gaat stoken, raden we je aan om voor de veiligheid van jezelf en je huisgenoten enkele koolstofmonoxidemelders in je woning te plaatsen. Mocht de afvoer van rookgassen niet goed verlopen, dan krijg je via de CO2 melder een waarschuwing die je leven kan redden. Veiligheid gaat voor alles!

Reinig de binnenkant van de haard én de glazen deur geregeld

Afhankelijk van de intensiteit waarmee je jouw open haard gebruikt, is regelmatig reinigen van groot belang. Bij geregeld gebruik raden we aan om minstens 2x per maand de haard aan de binnenkant grondig schoon te maken. Neem hierbij ook de glazen deur mee. Leeg de asla dus op geregelde momenten. De deur van een open haard kun je van roet ontdoen door gebruikt te maken van een doekje met daarop een licht schuurmiddel. Reinig de glazen deur voorzichtig, om te voorkomen dat er krassen op komen.

Ook het rookkanaal en de schoorsteen moeten schoongehouden worden

Om (schoorsteen)brand te voorkomen, is het aan te raden om minimaal twee keer per jaar een grondige schoonmaakbeurt van het rookkanaal en de schoorsteen ter hand te nemen. De achterblijvende roetdeeltjes in het rookkanaal en de schoorsteen kunnen namelijk op termijn een schoorsteenbrand veroorzaken. Je kunt jouw schoorsteen en rookafvoer met een doe-het-zelfpakket schoonmaken, maar hiervoor ook een professionele schoorsteenveger inhuren. Het is maar net wat je zelf wilt! En vergeet niet om gebruik te maken van goed haardhout. Goed haardhout, zoals haardhout van Golden Flame in Middelburg, verbrandt beter en laat minder as en roet achter.

Related Posts

Leave a Comment