Het schroefdak

by handig5_wp
0 reactie

Waar vroeger de brandgevaarlijkheid van rieten daken erg hoog ligt, is dat vandaag de dag wel anders. Door de open constructie en het brandbare materiaal zijn veel rieten daken in het verleden in brand gevlogen. Tegenwoordig zijn er echter andere methodes van het aanleggen van rieten daken, waardoor de brandveiligheid wordt vergroot. In deze tijd kunnen rieten daken net zo brandveilig worden gemaakt als een dak van pannen, of een dak van kunststof platen dakbedekking.

Een belangrijk verschil tussen nu en vroeger is gebruik van het schroefdak. Een rietdekkersbedrijf zal tegenwoordig altijd voor die moderne, veel betere methode van rieten daken aanleggen kiezen. Bij de oude methode was er door de manier waarop het riet aan de constructie werd gemaakt altijd behoefte aan een ruimte gevuld met lucht onder het riet. Die ruimte zorgt er natuurlijk voor dat het risico op brand flink vergroot wordt. De zuurstof die daar aanwezig is werkt immers als een aansterker van het vuur. Vuur is een reactie met zuurstof, dus hoe meer zuurstof, hoe makkelijker er brand uitbreekt. Met de schroefdak methode wordt het riet direct aan een ondergrond vastgemaakt. Hierdoor is er geen behoefte meer aan die gevaarlijke ruimte met lucht onder het riet. Er is dus veel minder zuurstof aanwezig, waardoor het riet veel minder makkelijk in brand vliegt. Het gebruiken van deze methode is de meest effectieve manier van het tegengaan van brand.

Het kan zijn dat u een erg oud rieten dak hebt op bijvoorbeeld een historische boerderij. Het is dus erg belangrijk dat u dan deze laat vervangen, zodat de betere schroefdakmethode kan worden toegepast. Naast de verplichte brandvertragende middelen die u van de verzekering waarschijnlijk moet laten aanbrengen, kan het ook goed zijn om na te denken over een sprinklerinstallatie. Deze zal, verbonden met een rookmelder, het dak nat spuiten in het geval van brand.

Related Posts

Leave a Comment