Graszoden leggen doe je zelf in 5 stappen

by handig5_wp
0 reactie

Graszoden leggen is niet moeilijk, maar kost wel wat tijd. Het resultaat mag er dan zeker wezen: een fraai, donkergroen grasveld waar je onbeperkt op kunt sporten en spelen! Daarnaast is het grote voordeel van grasmatten dat je direct geniet van dit mooie resultaat, zonder eerst weken te moeten wachten tot de eerste grassprietjes zich laten zien. Wel is het bij graszoden verstandig om het gazon de eerste twee weken na het leggen niet te betreden. In dit artikel geven we nog een aantal handige tips als je zelf graszoden aan wilt leggen.

Oud gras weghalen en ondergrond egaliseren

Een goede basis is belangrijk, dus het is slim om eert de basisgrond te egaliseren voordat je de graszoden gaat leggen. Haal oud gras weg en verwijder onkruid. Gebruik eventueel een speciale snijder bedoeld voor graszoden. Maai eerst het oude gras en ga er vervolgens met deze snijder overheen om de rest weg te halen. Spit daarna de grond door met een schop of spade. Met een wals stamp je de grond aan en maak je alles glad.

Wat voor soort gras aanleggen?

Je moet een keuze maken in wat voor soort gazon je wilt realiseren. Hieronder zetten we op een rijtje wat de meest bekende soorten zijn.

  • Siergazon: zoals de naam al zegt, voornamelijk bedoeld voor de sier en liever niet op lopen. Een siergazon bestaat uit een fijne grassoort.
  • Schaduwgazon: kan prima leven in de schaduw en hoeft dus niet vol in de zon te staan.
  • Sportgazon: stevige grassoort waar flink op gelopen of gesport kan worden. Het kan goed tegen een stootje.
  • Speelgazon: kan op gezeten, gelopen of gespeeld worden en is net zoals een sportgazon stevig.

Graszoden leggen in 5 stappen uitgelegd

Graszoden leggen is niet moeilijk. We kunnen het je in vijf stappen uitleggen.

  1. Begin bij het verste punt van je tuin.
  2. Zorg ervoor dat de naden van de graszoden dicht op elkaar aan liggen en dat deze dicht tegen de randen van het terras en de stoeprand aan liggen.
  3. Gebruik een touw of plank als gids om rechte lijnen te kunnen leggen.
  4. Gebruik een mes om de graszoden af te snijden. Een schop is ook handig om deze klus te klaren.
  5. Plaats de graszoden in halfverband naast elkaar en rol ze zo strak mogelijk uit.

Geef de graszoden direct na het leggen water en herhaal dit de weken erna regelmatig.

Wanneer kun je het beste graszoden leggen?

Om te bepalen wanneer de beste periode is om graszoden te leggen, is het van belang dat je op een aantal zaken let. Met name de vochtigheid, temperatuur en ondergrond zijn belangrijke factoren om rekening mee te houden.

Vochtigheid

Gras heeft uiteraard water nodig om te kunnen groeien. De vochtigheid van de grond is makkelijk zelf te regelen. Installeer bijvoorbeeld een automatisch beregeningssysteem, maar handmatig sproeien met een tuinslang is ook mogelijk. Na het aanleggen van graszoden is het belangrijk dat je ze genoeg water geeft in de eerste weken. Dit is zeker het geval wanneer er warme zomerdagen aan zit te komen.

Temperatuur

Voor het aanleggen van graszoden is overdag een temperatuur boven de 10 graden Celsius belangrijk. Dan kan het gras namelijk groeien. In het voorjaar is het vaak al boven de 10 graden overdag en dit blijft zo tot het najaar. Als vuistregel kun je dus aanhouden dat je vanaf maart tot november ongeveer graszoden kunt aanleggen.

Ondergrond

Zoals je net al hebt kunnen lezen, is een goede ondergrond erg belangrijk bij het aanleggen van graszoden. Met een te natte, bevroren of drassige ondergrond valt moeilijk te werken.

Related Posts

Leave a Comment