De droogtijd van steigerplanken

by handig5_wp
0 reactie

Als je steigerplanken wilt gebruiken om meubels te maken wordt er over het algemeen uitgegaan van twee tot drie weken droogtijd. Dit hangt af van de vochtigheid van de planken en de plek waar ze gedroogd worden. Heb je planken bestelt en doorweken ze helemaal tijdens het vervoer? Dan kan een droogtijd van zeven tot tien weken noodzakelijk zijn. De meubels die van dit hout worden gemaakt kunnen nog wat vervormen.

Wat doe ik voor gebruik?

Het is aan te raden om de planken voor gebruik licht af te schuren. Het nadeel hiervan is dat een gedeelte van de grijze uitstraling verdwijnt. Om dit effect te doen herleven wordt regelmatig gebruik gemaakt van wasolie. Deze geeft het hout weer een robuuste en mooie uitstraling en zorgt tegelijkertijd voor een extra beschermlaag. Soms wordt er gezegd dat gebruikte planken niet kunnen rotten. Dit is niet waar, je kunt rotting tegengaan door goed te drogen.

Het verschil tussen ruw en geschaafd materiaal

Ruwe planken zijn alleen gezaagd en niet geschaafd, dit betekend dat het hout ook echt ruw is en dat de afmetingen kunnen verschillen. Bovendien is ruw materiaal vaak wat krom. Verwacht hierbij dus geen kaarsrechte planken. Geschaafde planken daarentegen zijn in de fabriek exact op maat geschaafd na het zagen. Dit heeft als resultaat dat alle planken altijd even dik en breed zijn omdat de schaafmachine de planken precies op maat maakt.

Laat het hout niet te snel drogen

Sommige steigerplanken zijn nagedroogd. In dit hout zit minder vocht door de langere droogtijd. Vers gezaagd hout is van nature best vochtig. Door het in de fabriek langzaam te laten drogen wordt splijten voorkomen. Met “werken van hout”  bedoelen we krimpen en uitzetten onder invloed van vocht. Hoe droger, hoe meer krimp. Door de droge lucht binnenskamers kan hout te snel krimpen, met splijten tot gevolg. Steigerhout is op de markt in verschillende kleuren en heeft verschillende manieren van behandelen. Gebruikte steigerdelen zijn geïmpregneerd door diverse weersomstandigheden.

Zelf buitenmeubelen in elkaar zetten?

Steigerhouten buitenmeubelen maken? Dit is een verstandige keuze want deze passen in iedere buitenruimte. Welke look je de meubelen geeft en hoe groot ze worden bepaal je helemaal zelf! Lichtere kleuren geven het geheel een zomerse uitstraling terwijl donker hout een stoere vibe heeft. Combineer naar hartelust met kussens en kleden, want het is natuurlijk wel de bedoeling dat je comfortabel kunt zitten tijden die lome zomeravonden.

Related Posts

Leave a Comment