Zo renoveer je zelf jouw trap

by handig5_wp
0 reactie

Trappen kunnen gemakkelijk over het hoofd worden gezien als je je huis inricht. Ook al zijn ze vaak één van de eerste dingen die je ziet als je door de voordeur binnenkomt. Veel mensen denken dat het te veel gedoe is om een trap aan te passen, maar het kan gemakkelijk als een DIY project worden gedaan.
De structuur van een trap is meestal wel in orde, alleen het uiterlijk is dat soms niet. Maar als er een probleem met de constructie zelf lijkt te zijn, dan moet je zeker eerst een professional raadplegen om erachter te komen of deze gerepareerd kan worden. Als de constructie van je trap niet beschadigd is, dan is het voor een doe-het-zelver vrij gemakkelijk om zonder al te veel werk het uiterlijk van de trap volledig te veranderen.

Opnieuw verven

Het opnieuw verven van je trap is één van de gemakkelijkste manieren om het uiterlijk te updaten. Als de trap versleten of onaantrekkelijk is, kan het vernieuwen van de verf deze trap meteen een modernere en elegantere uitstraling geven.
Nadat je eventueel het tapijt ervan hebt afgetrokken. Dan moet je eerst het hout schuren om de lijmresten of krassen te verwijderen. En mogelijke gaten met houtplamuur opvullen. Voeg vervolgens een nieuwe laag beits of verf toe en jouw trap ziet er snel weer als nieuw uit.

Vervang de loopvlakken en stootborden

Als de schade aan de houtafwerking van je trap te ernstig is om met een likje verf te verbergen. Dan hoef je echt niet per se de hele trap eruit te rukken om deze opnieuw op te bouwen. Overweeg in plaats daarvan om de trap te renoveren met laminaat. Hierbij gebruik je voorgesneden treden en stootborden om over de bestaande trappen te plaatsen.
Je kunt hierdoor laminaat onderdelen in echte houtpatronen zoals eiken en grenen vinden. Zodat je de warme, natuurlijke uitstraling van het hout van jouw trap behoudt. Het gebruik van deze voorgesneden stukken zal waarschijnlijk wel de hoogte van je treden iets verhogen, maar de trap zelf zal er verder hetzelfde als het origineel uitzien.

Vervang de leuning en balusters

Of ze nu versleten zijn of gewoon niet meer bij de ontwerpstijl van jouw huis passen, het vervangen van de leuning en balusters is op zich een vrij gemakkelijke manier om het uiterlijk van je trap bij te werken.
Als je jouw trap een zeer moderne uitstraling wilt geven, overweeg dan om eenvoudige ijzeren balusters te gebruiken in plaats van het traditionele hout. De combinatie van een ijzeren balustrade met een houten leuning en trap geeft je trap ook een extra dimensie. En zal zo voor een aantrekkelijke, eigentijdse uitstraling zorgen die goed bij moderne design stijlen past.

Voeg sierlijsten toe

Als jij jouw trap een meer dramatische uitstraling wilt geven, overweeg dan om decoratief lijstwerk toe te voegen. Deze sierlijke vormen aan de buitenkant van je trap kunnen immers vlot een dramatisch statement maken.
Deze decoratieve lijsten zijn in verschillende stijlen verkrijgbaar. Als je een gesloten trap hebt, overweeg dan ook om aan weerszijden van de treden een lambrisering aan de muur toe te voegen. Dit om de trap een wat meer complete uitstraling te verstrekken.

Kortom

Je kunt in veel gevallen, zonder een klein fortuin uit te geven, zelf een trap renoveren. Dit gaat prima met wat doe-het-zelf vaardigheden en een beetje fantasie. We hopen dat de bovenstaande ideeën je al een beetje op weg helpen.

Related Posts

Leave a Comment