Zo houd je je dak in topconditie

by handig5_wp
0 reactie

Het dak is een belangrijk onderdeel van je huis. Het houdt je droog en warm. Belangrijk dus om je dak goed te onderhouden.

Het dak heeft door alle seizoenen heen veel te verduren. Slecht onderhoud of het te laat opmerken van gebreken kan leiden tot lekkages met allerlei vervelende gevolgen binnenshuis, zoals beschadigingen door vocht of schimmelvorming. Controleer dus minimaal twee keer per jaar de kwaliteit van het dak. Let hierbij op of alle pannen nog heel zijn, er geen vervuiling door mos en algen is en in of er geen scheuren in de dakbedekking van een plat dak zitten.

Goede afwatering

Is de afwatering van je dak goed? Bij een schuin (pannen)dak loopt het water de dakgoot in. Vervolgens moet het water vanuit de dakgoot door kunnen stromen in de regenpijp en de grond in. Bladeren en ander vuil kunnen dit tegenhouden en voor verstoppingen zorgen. Naast dat alles in orde is op het dak zelf moet de dakgoot dus ook regelmatig schoongemaakt worden. 

Bij een plat dak is het belangrijk dat de toegang naar de regenpijp vrij is. Een boldraadrooster op de ingang van de regenpijp is een eenvoudige toepassing om de regenpijp bladvrij te houden. Dit is ook toe te passen in een dakgoot.

Overlast vogels

Vogels kunnen voor overlast op je dak zorgen. Dit kan zijn in de vorm van geluid. Stel je voor dat je vroeg in de ochtend duiven hoort roekoeën of door de dakgoot lopen. Als er veel vogels op je dak of de rand van je dak zitten kan er ook veel vogelpoep op je dak, gevel of stoep terechtkomen wat het materiaal aantast. Daarnaast bestaat er ook nog de kans dat de vogels hun nest bouwen in de dakgoot, onder de dakpannen of bijvoorbeeld onder zonnepanelen die op het dak liggen. Om al deze mogelijke overlast en bijbehorende schade tegen te gaan kun je vogelwering aan laten brengen.

Related Posts

Leave a Comment