Renoveren: denk ook aan duurzame verwarming

by handig5_wp
0 reactie

Je bent een plan aan het maken voor het renoveren van jouw woning. Daar komt natuurlijk veel bij kijken en je hebt al allerlei ideeën wat je wilt. En als je toch gaat renoveren is dit ook hét moment om na te denken over mogelijkheden om duurzaam te verwarmen. Waarom is dat belangrijk en wat zijn de mogelijkheden? Dat leggen we je uit in dit artikel.

Energie besparen

Je kunt je huis natuurlijk sowieso extra isoleren om energie te besparen. Maar als je de bestaande radiatoren vervangt door laagtemperatuur radiatoren of vloerverwarming aanlegt, kan het heel interessant zijn om de installatie van een warmtepomp te overwegen. Een warmtepomp in een bestaande woning is namelijk heel goed mogelijk.

Een warmtepomp en het afgiftesysteem

Is je cv-installatie nog niet geschikt voor lage aanvoertemperatuur? Dan is een verbouwing het ideale moment om dit aan te passen. Mogelijkheden hiervoor zijn het vervangen van (een aantal van) je radiatoren door zogeheten overgedimensioneerde radiatoren die, ook bij een lage aanvoertemperatuur, zorgen voor voldoende vermogen. Maar je zou ook kunnen denken aan het aanleggen van vloerverwarming.

Het belang van isoleren

Een warmtepomp kan het beste rendement leveren bij een goede isolatie. Denk bij een verbouwing dus goed na over de mogelijkheden om nog beter te isoleren. Dit kan niet alleen gaan om spouwmuurisolatie en isolerende beglazing, maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk om het dak van binnenuit te isoleren of de kruipruimte te isoleren.

Ontvang tot 2021 nog subsidie

En dan is het natuurlijk ook belangrijk om te kijken naar de kosten. Daarbij is het goed om te weten dat je tot 2021 nog subsidie voor de warmtepomp kunt krijgen. Het gaat om de zogeheten ISDE-subsidie (InvesteringSubsidie Duurzame Energie). De subsidie is bedoeld als tegemoetkoming bij de aanschaf van een warmtepomp en de hoogte van het bedrag is afhankelijk van het type warmtepomp. Binnen 6 maanden na installatie van de warmtepomp kun je deze subsidie nog aanvragen.

Met behulp van bovenstaande informatie heb je in ieder geval al een idee van de mogelijkheden voor duurzame verwarming. Zeker niet vergeten om dit te overwegen wanneer je gaat verbouwen!

Related Posts

Leave a Comment