waarom zijn waterdichte en waterafstotende werkschoenen belangrijk?

by handig5_wp
0 reactie

In Nederland is het weer vaak wisselvallig. Het ene moment schijnt de zon en nog geen tien minuten later zit je in een stortbui. Daarom zijn waterdichte of waterafstotende werkschoenen een belangrijk onderdeel van je werkoutfit. Je kunt namelijk veel lichaamswarmte verliezen via de voeten, zeker in de winter en herfst periode als het vaak regent en de weerstempratuur laag is.

Wat is het verschil tussen waterafstotend en waterdicht?

Wees bij de aankoop van werkschoenen bewust van het verschil tussen waterdichte en waterafstotende werkschoenen. Veel mensen halen waterafstotend en waterdicht door elkaar, of weten niet dat hier een verschil in zit. Toch zijn het twee hele verschillende begrippen.

Waterdichte werkschoenen beschikken over een speciaal waterdicht membraam en hebben een voering waarin de naden zijn getapet van binnen. Hierdoor kan er geen water binnendringen. Bekende waterdichte voering zijn die van Sympatex, Gore-Tex en Coa-Tex. Deze voeringen zijn zowel waterdicht als ademend

Vaak zijn S3 werkschoenen waterafstotend, dus niet waterdicht. Hierdoor is een uurtje in de regen werken geen probleem. Maar als je de hele dag in de regen werkt, is het verstandiger om waterdichte werkschoenen aan te schaffen. Bij langdurig werken in vochtige omstandigheden, kan er alsnog water de schoenen binnendringen.

In welke sectoren is het belangrijk om waterdichte werkschoenen te dragen?

In bijna elk beroep waarbij veel buiten wordt gewerkt is het belangrijk om waterdichte werkschoenen te dragen. Tevens wordt het in een aantal sectoren aangeraden om waterdichte werkschoenen dragen. Dit zijn de sectoren waar waterafstotend vaak niet voldoende is om de voeten goed droog te kunnen houden:

  • Outdoor beroepen
  • Hoveniers
  • Bouwsector
  • Agrarische sector
  • Facilitaire sector
  • Schilders/stukadoors
  • Horeca

 

Wanneer draag ik waterafstotende werkschoenen?

Als jij je tijdens het werk voor korte periodes in natte omgevingen begeeft, kun je wel waterafstotende werkschoenen dragen. Probeer de duur van deze periode wel echt goed in te schatten. Ben je meer dan 60 minuten in een natte omgeving? Kies dan voor de zekerheid een waterdichte werkschoen.

Verzorging van de werkschoen
Ook werkschoenen hebben af en toe verzorging nodig. Je loopt immers elke dag op deze schoenen en deze kunnen hierdoor zonder verzorging al snel gaan slijten. Natte schoenen zijn helemaal niet erg. Vaak zetten we ze dan bij de kachel om te drogen, of plaatsen we er kranten in, maar dit is eigenlijk niet goed voor de schoen. Het leer op de schoen raakt zo namelijk uitgeput. Nu begrijpen we dat je die schoen de volgende dag weer aan moet en zet je ze toch bij de kachel. Verzorg de schoen dan eerst met leervet. Doe dit voor zowel de binnen als de buitenkant. Zo hou je de kwlaiteit van de werkschoenen langer goed.

Related Posts

Leave a Comment