Voordelen van een waterontharder

by handig5_wp
0 reactie

Wanneer je in een gebied woont waar veel hard water is ben je vast bekend met de nadelen hiervan. Vaker apparaten moeten ontkalken, vrijwel altijd last van kalkaanslag in het sanitair en hogere stookkosten omdat systemen niet optimaal werken. Een waterontharder kan hiervoor de perfecte oplossing zijn. In dit artikel zullen we wat verder ingaan op de voordelen van de aanschaf van een waterontharder. 

Gebruik van zeep en detergenten verminderen

Kalk zorgt ervoor dat bij producten zoals zeep en andere detergenten de werking wordt vermindert. Producten zoals wasmiddelen en glansmiddelen werken namelijk een stuk beter in zacht water. Het gebruik van een waterontharder kan ervoor zorgen dat je rechtstreeks zacht water gebruikt, hiermee wordt de werking van deze producten met zo’n 25 tot 30% verhoogt. Jaarlijks scheelt dit al snel minstens €30. 

Langere levensduur

Wanneer veel water gebruikt wordt door huishoudelijke apparaten zal de levensduur negatief beïnvloed worden door hard water. Apparaten zoals waterkokers en koffiezetapparaten kunnen wel regelmatig ontkalkt worden om de kalkvorming tegen te gaan, helaas heeft dit een negatieve invloed op de levensduur van de apparaten. Azijn en dergelijke stoffen zorgen weer voor extra slijtage bij deze apparaten. Door het gebruik van een waterontharder kan de levensduur van deze apparaten al snel oplopen tot 30% langer! 

Naast de negatieve invloed op apparaten heeft hard water ook invloed op textiel. Op den duur zal zich daar ook kalkaanslag in gaan bevinden, hierdoor gaan de kleuren vervangen en de kleding zal een stuk sneller slijten. 

 Besparen op stookkosten

Wanneer er veel kalk in jouw leidingwater aanwezig is gaat deze kalk zich na verloop van tijd ook bevinden in leidingen. Dit heeft invloed op onder andere je verwarmingssystemen, deze gaan namelijk dichtslibben waardoor er minder water in het systeem kan zitten. Dat resulteert vervolgens weer in minder warmteafgifte omdat het water de warmte afgeeft. In totaliteit kan het rendement in een periode van 5 tot 10 jaar met 20% verminderen. Een waterontharder kan dit voorkomen waardoor het op de langere termijn geld bespaart op stookkosten. 

Invloed op het milieu

Naast de voordelen voor je eigen portemonnee zorgt de aanschaf van een waterontharder ook voor een positieve invloed op het milieu. Het verminderde verbruik van detergenten, apparaten en lege flessen zorgt voor minder afval en daarnaast zorgt minder stoken ook voor minder uitstoot. Uiteindelijk resulteren al deze verminderingen in minder vervuiling van het grondwater, minder grote afvalberg en minder Co2-uitstoot. 

Bij de aanschaf van een waterontharder is het ook fijn om inzicht te krijgen in eventuele nadelige effecten van het apparaat. Wat door de meeste consumenten gezien wordt als nadeel zijn de aanschafkosten, de eenmalige investering van dit apparaat is wat duurder inderdaad. Toch levert het onderaan de streep meer op dan het kost, hierboven is al benoemd hoeveel het op de kleine dingen kan schelen op korte termijn.

Benieuwd wat voor voordelen een waterontharder jou kan opleveren? Neem dan vrijblijvend contact op. 

Related Posts

Leave a Comment