Ontspullen met stickers

by handig5_wp
0 reactie

Ontspullen is tegenwoordig helemaal hip. Vooral de methode van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo, de KonMari-methode genoemd, is erg populair. In haar boek Jinsei ga Tokimeku Katazuke no Mahō (in het Nederlands vertaald als Opgeruimd!) legt ze uit hoe je dat het beste kunt doen. Haar belangrijkste tip is om tijdens het opruimen bij elk item af te vragen of je er blij van wordt of niet. Word je er niet blij van, dan kan het weg. Wist je dat stickers ook kunnen helpen bij het ontspullen? Je leest het in dit artikel.

Ontspullen zorgt voor een gelukkiger leven

Het doel van de KonMari-methode is niet alleen een opgeruimder huis, maar ook een gelukkiger leven. Volgens Marie Kondo zorgt een opgeruimd huis namelijk voor meer vreugde en welvaart in je leven. Een veelgehoorde slogan is: ‘Een opgeruimd huis zorgt voor rust en ruimte in je huis en hoofd.’ Dit is zelfs wetenschappelijk onderzocht. Daaruit is gebleken dat mensen met rommel in hun leven vaker overgewicht en/of een ongezond eetpatroon hebben. Ook hebben ze minder concentratievermogen. Wil je ook een leuker leven? Tijd om aan de slag te gaan.  

Ontspullen: zo doe je dat volgens Marie Kondo

Volgens Marie Kondo kun je het beste opruimen per categorie en niet per kamer, omdat veel spullen vaak over meerdere kamers verspreid zijn. De categorieën die zij gebruikt zijn:

  • Kleding;
  • Boeken;
  • Papieren;
  • Komono (ook bekend als diverse items);
  • Sentimentele items.

Past deze methode niet bij jou? Op internet zijn talloze artikelen te vinden hoe je het beste van je overbodige spullen af kan komen.

Gebruik stickers bij het opruimen

Stickers kunnen je op meerdere manieren helpen bij het opruimen. Je kunt bijvoorbeeld rode en groene stickers maken en deze op je spullen plakken. Rood voor wat weg kan en groen voor wat je wilt houden. Stickers die je hier het beste voor kunt gebruiken zijn stickers op rol. Doordat de stickers op een rol zitten, kun je ze gemakkelijk van de backing afhalen en je hebt niet overal losse stickers liggen die voor extra rommel zorgen. Spullen stickeren is handig bij grotere spullen zoals bijvoorbeeld meubels of schilderijen. Voor kleinere spullen kun je meerdere dozen maken:

  • Afval: sorteer dit meteen op soort afval. Dat scheelt straks veel werk.
  • Spullen voor de kringloop.
  • Spullen die je wilt verkopen.
  • Spullen die je aan mensen in je omgeving wilt geven.

Je spullen organiseren met stickers

Stickers kun je ook gebruiken bij het organiseren van de spullen die je wel wilt houden. Ruim de spullen die je wilt houden op in bijvoorbeeld ordners, dozen en/of kratten. Plak er vervolgens een sticker op met wat erin zit. Zo kun je alles gemakkelijk terugvinden. Ook hiervoor zijn stickers op rol handig. Je kunt voorgedrukte stickers laten maken of een rol bestellen met blanco stickers. Deze kun je dan zelf beschrijven.

Corona droeg ook bij aan opgeruimde huizen

Overigens zorgt niet alleen de hype van het ontspullen voor meer opgeruimde huizen. Ook het coronavirus droeg hieraan bij. In het voorjaar werd in Nederland flink opgeruimd. Door de intelligente lockdown waren veel mensen noodgedwongen meer thuis, waardoor ze meer met hun rommel werden geconfronteerd. Door deze opruimwoede stonden er lange rijen bij milieustraten en kringloopwinkels.

Related Posts

Leave a Comment