Interesse in het installeren van een laadpaal thuis? Deze zaken komen erbij kijken!

by handig5_wp
0 reactie

De kostprijs van een laadpaal kan erg variëren, zo zijn er varianten beschikbaar in hogere- en lagere segmenten. Echter is de prijs van de installatie van een laadpaal en de prijs van een laadpaal zelf voornamelijk afhankelijk van technische factoren. De prijs en de variant van de laadpaal kan echter niet volledig zelf gekozen worden. Elke elektrische auto heeft namelijk een eigen maximale oplaadsnelheid, afhankelijk van het merk en model. De te kiezen laadpaal is dus afhankelijk van je automerk.

Prijs factoren laadpaal

De prijs van de installatie van een laadpaal is voornamelijk afhankelijk van de volgende factoren:

 • De afstand tussen de meterkast en de laadpaal
 • 1- of 3-fase aansluiting
 • Waar de laadpaal bevestigd wordt (er zitten verschillen tussen montages aan de muur of aan een paal)
 • Bijkomende werkzaamheden zoals de laadpaal verbinden met een laadnetwerk
 • Accessoires (optioneel)

Ook kun je niet elke variant aansluiten op elke meterkast, dit is afhankelijk van de aansluitingen die je thuis hebt. Door deze factoren kan de prijs van een laadpaal sterk uiteenlopen. 

Het belangrijkste verschil qua prijs zit in de vermogen van de laadpaal. Er zijn namelijk verschillende soorten vermogens die verkrijgbaar zijn. De vermogens die tot op heden verkrijgbaar zijn: 

 • 3.7 kW (1 fase)

Dit model heeft het laagste vermogen. De 3.7 kW laadpaal kan aangesloten worden op een
1- fase aansluiting. De maximale laadsnelheid is namelijk 1×16 Ampère. Deze kan ook aangesloten worden op een 1×32 Ampère aansluiting, maar dit zal de laadsnelheid niet compenseren. 

 • 7.4 kW (1 fase)
  Deze variant wordt ook aangesloten op een 1-fase aansluiting. Het maximale laadvermogen dat deze variant bevat is 1×32 Ampère. De 7.4- en 3.7 kW variant zijn de goedkopere opties omdat er minder fases op aan gesloten hoeven te worden.
 • 11 kW (3 fase)
  Dit is de eerste variant die aangesloten wordt op een 3 fase aansluiting. Het maximale laadvermogen van deze variant bevat een sterkte van 3×16 Ampère. Er kan dus via 3 fasen opgeladen worden met 16 Ampère.

22 kW (3 fase)
De laatste en veelal duurste variant is de 22 kW variant. Deze variant heeft het sterkste laadvermogen van alle laadpalen die momenteel beschikbaar zijn op de markt. Deze laadpaal kan maar liefst een vermogen creëren van 3×32 Ampère.

Interesse in een laadpaal en behoefte aan persoonlijk advies? Op deze pagina kun je kijken wat alle mogelijkheden zijn voor een laadpaal thuis.

Related Posts

Leave a Comment