Hoe kan je vochtproblemen voorkomen?

by handig5_wp
0 reactie

Vochtproblemen in je huis zijn super vervelend, ze kunnen de fundering van je huis flink aantasten en ook voor alle bewoners kan het door het ontstaan van schimmels en bacteriën gevaarlijk zijn. Je hebt meerdere soorten vochtproblemen die je kan hebben, onder andere de volgende:

  • Optrekkend vocht
  • Doorslaand vocht
  • Vocht in de kelder
  • Vocht in de kruipruimte

Gelukkig is er ook best veel wat je kan doen om dergelijke vochtproblemen in je huis te voorkomen, in dit artikel vertellen we waar je allemaal goed op moet letten.

De kern van het probleem

Dagelijks produceren we erg veel vocht in een huis, vooral in de badkamer en in de keuken is het vochtgehalte logischerwijs erg hoog. Dit komt natuurlijk omdat wij in deze ruimtes douchen, in bad gaan en koken. Echter zorgt onze adem er ook voor dat er veel vocht ontstaat, wanneer er in een ruimte te veel vocht is dat niet weg gaan, zal condensatie ontstaan. Dit kan uiteindelijk aanleiding geven tot schimmelvorming en gezondheidsproblemen.

Hoe belangrijk is ventileren?

Als je je huis altijd goed ventileert, worden deze vochtige dampen sneller uit het huis en alle ruimtes weggevoerd. Ook vervang je zo vervuilde binnenlucht voor verse en schone buitenlucht, ideaal! Veel oudere huizen beschikken niet over een ventilatiesysteem, hier zet men vaak nog een aantal ramen wagenwijd open. Op zich werkt het wel, maar het is natuurlijk stukken minder effectief dan een heus ventilatiesysteem. Om deze reden is het bij nieuwbouwhuizen tegenwoordig ook verplicht om een ventilatiesysteem te installeren. Ook wordt het aangeraden om te kiezen voor een systeem met warmterecuperatie, hierbij wordt de warmte van vuile binnenlucht overgegeven aan de frisse buitenlucht. Zo gaat er dus veel minder warmte verloren.

Het verwarmen van de woning

Hoe belangrijk ventileren ook is, het kan het niet alleen doen. Het is ook belangrijk dat je huis voldoende verwarmt wordt om potentiële vochtproblemen schaakmat te zetten. Een designradiator is hier ideaal voor, aangezien het op een hele efficiënte manier je huis verwarmt en het ziet er ook nog eens heel goed uit.

Heb je toch last van vochtproblemen?

Beginnen er toch vochtplekken te ontstaan op je muur? Dan moet je niet te lang wachten, zoals eerder genoemd kan het gevaarlijk zijn voor alle bewoners. Schakel dan gelijk een specialist zoals Alpha Vochttechniek in.

Related Posts

Leave a Comment