Een open haard is een leuke toevoeging voor in je huis. Het voegt erg veel sfeer toe, en is daarom een absolute aanrader. Maar hoe bouw je een openhaard? En waar moet je allemaal rekening mee houden?
Een vergunning regelen
Voordat je een open haard gaat bouwen is het belangrijk om de nodige voorbereidingen te treffen. Je huis moet voorzien zijn van een schoorsteen. Heb je geen schoorsteen in huis? Dan moet je bij de gemeente een vergunning aanvragen om een schoorsteen te mogen bouwen. Heb je wel een schoorsteen, maar heb je deze een lange tijd niet gebruikt? Dan moet je de schoorsteen laten checken door de brandweer of een specialist.
Een plateau aanleggen voor de open haard
Voor een open haard heb je natuurlijk een brandvrij plateau nodig. Zo’n plateau kun je het beste van cement maken. Het beste is als je plateau minstens 8 cm dik is. Een aandachtspunt waar je ook op moet letten is de vloer die er bij ligt. Heb je een houten vloer? Dan moet je een isolatielaag tussen het plateau en de vloer maken.
De achterwand, metselwerk en isolatiemateriaal
Na het aanleggen van het plateau kun je de achterwand gaan maken. Tussen de achterwand en de open haard moet ongeveer 6 cm tussen zetten. Daar komt de isolatie tussen. Zodra de wand klaar is kun je beginnen te metselen. Wanneer het metselwerk klaar is, kun je het isolatiemateriaal aanbrengen. De laatste stap is het plaatsen van de openhaard op het plateau. Let hier weer op dat er 6 cm tussen de achterwand en de openhaard zit.
Openhaardhout verzamelen
Nu je een open haard hebt gebouwd, zou het ook leuk zijn om hem aan het werk te zien. Je hebt dan een keuze om kant en klare blokken te kopen of om je eigen openhaardhout te zagen. Ga je je eigen hout zagen, zorg er dan voor dat de stam niet kan wegrollen. Zorg er ook voor dat je niet in de grond zaagt en draag altijd beschermende kleding.
Elektrische haard
Wil je het allemaal wat simpeler houden? Dan kun je altijd kiezen voor een elektrische haard. Met een elektrische haard profiteer je van de sfeer van een klassieke open haard, zonder, zonder de lasten ervan. Je hoeft geen hout te verzamelen en kunt het vuur doven wanneer je maar wilt. Succes met het bouwen van een open haard!