Het isoleren van je dak

by handig5_wp
0 reactie

Het blijkt dat een dak zonder isolatie een van de grootste energieverspillers in huis is. Met de beste dakisolatie bespaar je jaarlijks honderden euro’s aan stookkosten. Je woont daarnaast ook meer comfortabel. Van alle energiebesparende maatregelen is het isoleren van je dak door dakdekker nieuwegein ongetwijfeld één van de meest rendabele ingrepen.

Beste keuze

Wanneer je een plat dak hebt zijn EPS platen de beste keuze voor dakisolatie, terwijl een schuin dak het beste kan worden geïsoleerd met PUR of PIR. Een laag van 9 tot 11 centimeter dikte is al genoeg voor je dakisolatie. Warmte stijgt, daardoor kan er maar liefst 25 procent van de warmte verloren gaan wanneer er geen dakisolatie is geplaatst. Je kunt een dak op de drie manieren isoleren.

Van buitenaf

De beste oplossing is het dak van buitenaf isoleren. Dit is vaak net wat beter maar wel veel ingrijpender en duurder. Het isoleren van een dak van buitenaf gebeurt meestal bij het herstellen of vernieuwen van de dakbedekking. Het is fijner om deze methode toe te passen als de kamer onder het dak al is afgewerkt, omdat de afwerking dan niet veranderd hoeft te worden.

Van binnenuit 

De tweede manier is het dak van binnenaf isoleren. Dit is makkelijk te doen. Het is ook een prima doe-het-zelf activiteit. Het dak isoleren vanaf de binnenkant behoort tot de goedkoopste mogelijkheden van dakisolatie. Het is zo dat vooral minerale wollen zoals rots- en steenwol en rotswol vaak voor deze isolatiewijze worden gebruikt. Wat ook goed mogelijk is zijn isolatieplaten.

Zoldervloer isoleren

De derde optie is het isoleren van de zolder. Hierbij blijft de zolder koud. Het isoleren van de zolder is makkelijk, maar wanneer je de ruimte ooit wilt gebruiken zal je wel de isolatie ook moeten verwerken in het schuine dak. Stel je gebruikt de zolder alleen als opslagruimte, op een niet verwarmde manier, dan kan je ook de zoldervloer isoleren. Het aantal ruimte wat onder het isolatiemateriaal beschermd wordt is dan kleiner. Op deze wijze kun je efficiënter verwarmen door het uitrollen van dekens isolatiemateriaal op de zoldervloer.

Het blijkt dat meer dan 80 procent van de woningen al een geïsoleerd dak heeft, maar de meeste woningen zijn matig geïsoleerd. Het zal de moeite waard zijn om een dak met matige isolatie te laten verbeteren door een dakdekker. Het is zeker mogelijk om sommige maatregelen zelf uit te voeren. Denk eraan: een goed geïsoleerd dak is beter voor het milieu! Dit is zo omdat je woning door woningisolatie minder warmte verliest wat ervoor zorgt dat je minder hoeft te stoken.

Related Posts

Leave a Comment