Als er een nieuwe bekabelde netwerkverbinding tot stand moet worden gebracht, of een bestaande internetverbinding wordt uitgebreid, dan maakt men gebruik van UTP (Unshielded Twisted Pair) kabels.
Een goede, degelijke bekabeling is het fundament van een betrouwbaar thuis- of bedrijfsnetwerk.
Wat is een UTP kabel?
Een UTP kabel wordt ook wel een lan- of ethernetkabel genoemd. Dit soort kabel bestaat uit vier onafgeschermde (unshielded) aderparen welke afzonderlijk weer bestaan uit 2 draden. De ene draad geleidt de stroom naar de netwerkpoort en de andere draad geleidt terug. Hiermee wordt het datatransport in gang gezet. Doordat deze aderparen ‘gedraaid’ (twisted) zijn, is er bijna geen interferentie van buitenaf mogelijk.
UTP kabels; de varianten.
Omdat de ene UTP kabel de andere niet is en er veel varianten te verkrijgen zijn, is het van belang dat u helder heeft welke kabels het beste bij uw specifieke situatie passen. Zo zijn er verschillen in o.a. werking, categorisatie, afmeting en kleur.
De categorieën waarin UTP kabels op te delen zijn hebben elk hun eigen specifieke kenmerken. Dit heeft betrekking op de algemene snelheid en de doorvoersnelheid. Welke categorie kabel voor u het meest ideaal is, is afhankelijk van de gewenste capaciteit.
- Cat5e; Snelheden tot wel 1.000 megabit per seconde worden in deze categorie bereikt. De gemiddelde doorvoersnelheid van deze UTP kabel is 100 megahertz. Deze kabel wordt veel gebruikt, maar kan niet altijd meer voldoen aan de huidige wensen van de klant.
- Cat6; Qua snelheid is deze kabel in principe hetzelfde als de Cat5e kabel, namelijk 1.000 megabit per seconde. Echter is de doorvoersnelheid stukken hoger, namelijk 250 megahertz. De CAT6 kabel geldt tegenwoordig als de standaard netwerkkabel.
- Cat6a; Waar een Cat6 qua snelheid overeenkomt met de Cat5e kabel, overtreft de snelheid van een Cat6a kabel deze met gemak. Deze kabel heeft een snelheid die kan gaan tot wel 10.000 megabit per seconde. Ook de doorvoersnelheid van de Cat6a kabel ligt hoger dan bij zijn voorgangers. Deze is namelijk 500 megahertz. In combinatie met glasvezel kan dit type UTP kabel goed gebruikt worden.
- Cat7; Ondanks dat deze kabel een afgeschermde kern heeft (en dus shielded is i.p.v. unshielded) valt deze toch onder de UTP kabels. De snelheden die dit type kabel behaalt gaan tot 10.000 megabit per seconde en de Cat7 heeft daarnaast een doorvoersnelheid van wel 600 megahertz.
Afhankelijk van uw wensen, mogelijkheden en persoonlijke situatie is er dus altijd een passende kabel te vinden.