Geef je tuin een schanskorf!

by handig5_wp
0 reactie

Een schanskorf is in principe een steenkorf, cilinder of andere omhulling die met grond, zand of steenachtige materialen wordt gevuld. Tegenwoordig zie je ze veel vaker bij mensen in de tuin en op pleintjes. De hedendaagse schanskorf vindt zijn oorsprong in de middeleeuwen, toen schanskorven als een onderdeel van militaire fortificaties werden gebruikt. Sinds de tweede wereldoorlog worden ze voornamelijk gebruikt als civieltechnische of bouwkundige constructies, waarbij de schanskorf zowel constructief als decoratief kan aangewend worden.

Soorten schanskorven voor in de tuin

Schanskorven zijn er in verschillende soorten en maten. Hierdoor is er voor elke tuin wel een schanskorf die kan worden geplaatst. Je hebt de standaard, hoekige en zuilen schanskorf. Deze zijn ideaal om in de tuin als decoratie te hebben. De mooie gezellige uitstraling wordt steeds gewilder bij mensen. Daarom zijn er ook schanskorf bloembakken, brievenbussen en zelfs houtopslag schanskorven. Mensen die écht helemaal weg zijn van deze decoratie kunnen er voor kiezen om de schanskorf als overkapping te hebben. Hierbij kun je een openhaard erbij krijgen voor maximale gezelligheid.

Voordelen van een schanskorf

Naast dat de schanskorf vaak wordt gebruikt als decoratie, wordt het ook toegepast als gevelbekleding, erfafscheiding en in de steden- en landschapsbouw.

Vele voordelen van de schanskorven bij het gebruik als landschapselement of in een stedelijke omgeving zijn:

  • De ontwerpvrijheid van een systeem
  • De waterdoorlaatbaarheid
  • De flexibiliteit
  • De duurzaamheid: de materialen zijn quasi onverslijtbaar
  • De ideale geluidsisolatie
  • Het natuurlijke uiterlijk
  • De onderhoudsvriendelijkheid

Milieuvriendelijk

Ten slotte worden schanskorven als milieu- en natuurvriendelijk beschouwd. Alle gebruikte materialen in de schanskorf zijn duurzaam en gemakkelijk te recyclen. Door de natuurlijke uitstraling van de steenkorven passen zij meestal goed in hun omgeving en gaan er vaak meestal in op, doordat de flora en fauna zich er optimaal in nestelen. Voor dieren zijn de schanskorven ideaal om als zon- of verstopplaats te gebruiken, maar voor overwinteren zijn de schanskorven ongeschikt omdat er water en wind makkelijk tussen de korf komt. De schanskorven zijn te kaal waardoor er nauwelijks iets op groet, begroeiing is voor bijvoorbeeld hagedissen essentieel omdat dit insecten trekt hetgeen hun voedsel vormt. Tegenwoordig kunnen mensen zelf hun eigen schanskorf ontwerpen in combinatie met andere kunstmatige stenen en zand waardoor er wel een geschikt leefgebied kan worden gecreëerd.

Schanskorf kopen

Schanskorfgigant in Hengelo is een schanskorfleverancier. Met hun ruime aanbod aan schanskorven hebben zij in vele tuinen hun product staan. Ook voor stenen en accessoires kun je hier terecht.

Related Posts

Leave a Comment