Wil je een vleugje luxe en raffinement aan je tuin toevoegen? Stapelblokken zijn bestrating blokken die speciaal zijn ontworpen voor gebruik in tuinen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen, zodat je het perfecte blok voor jouw project kunt vinden. In deze blogbijdrage bespreken we wat stapelblokken zijn, voor welke projecten ze geschikt zijn, en hoe je ze kunt installeren en onderhouden.
Wat zijn stapelblokken
Stapelblokken zijn blokken die op een fundering van beton, grind of zand worden geplaatst. De bestrating blok wordt dan op zijn plaats vastgezet met metalen palen of plastic ankers. Bestrating Blokken zijn er in een verscheidenheid van kleuren en stijlen. Ze kunnen worden gemaakt van beton, baksteen, steen, of zelfs glas en gebruikt worden voor lage of hoge projecten.
Soorten stapelblokken en geschikte projecten
Er zijn een aantal verschillende soorten stapelblokken op de markt, ieder geschikt voor ander soort projecten. Een aantal van de meest gebruikte zijn;
- Stapelblok strak: ideaal voor het bestraten van opritten of maken van opstapjes in de tuin. Ze zorgen voor een glad, vlak oppervlak dat gemakkelijk beloopbaar is. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten van 12x10x30 tot 15x15x60.
- Stapelblok getrommeld: deze hebben een verouderde en daardoor meer nostalgische look. ze zijn daardoor erg goed geschikt voor vijverranden of plantenbakken.
- Stapelblok met ruwe kant: deze worden uit grotere basisblokken gekliefd waardoor een zijde een ruw oppervlak krijgt. Deze zijn geschikt als muurelement en voor verhoogde plantenbakken.
- Stapelblok met facet: deze stapelblokken zijn strak, maar hebben aan elke zijde een vellingskant. Waardoor ze vooral geschikt zijn voor muurtjes en afzettingen.
Installatie en onderhoud
Hoe je een stapelblok installeert is vooral afhankelijk van wat je ermee wil doen. Als je ze gebruikt als muurelement moet je zorgen dat ze goed aan elkaar hechten en zorgen dat ze strak op elkaar staan. Bij een muur hoger dan 80 centimeter wordt ook aangeraden om een betonfundering te gebruiken. Bij een plantenbak of afzetting is dit minder relevant. In ieder geval is het verstandig om steenlijm te gebruiken om de stenen aan elkaar te bevestigen als je ze de hoogte in wil bouwen. Bij paden of projecten waarbij de stenen plat langs elkaar liggen is multikit voldoende om ze op hun plek te houden.
Stapelblokken zijn makkelijk schoon te houden met een borstel en water aangelengd met groene zeep. Let erop dat als je de stenen schoon wil maken met water uit een bron, dat dit water dan roestvrij moet zijn. Zorg er altijd voor dat er ruimte voor ventilatie is tussen de blokken en voorwerpen die erop geplaatst worden, zoals bloempotten of beelden. Daarmee voorkom je vlekken als gevolg van alkalische schade.
Dus, daar heb je het! Alles wat je moet weten over stapelblokken. Zorg ervoor dat je je onderzoek doet voordat je aan een bestratings of muurelement-project begint. Met een beetje planning en inspanning, kunt je een prachtig project neerzetten waar je nog jaren van kunt genieten, bedankt voor het lezen!