Nu we massaal in huis verblijven pakken we opvallend veel klusjes op die zijn blijven liggen. Eindelijk beschikken we over voldoende tijd om achterstallig onderhoud te verrichten. Hoewel veel klussen gemakkelijk zelf gedaan kunnen worden, is helaas niet iedereen gezegend met even veel ervaring en kennis over klussen. Ben jij zelfs iemand met twee linkerhanden en is een lamp ophangen eigenlijk al te veel van het goede? Geen paniek! Gelukkig is het uitvoeren van kleine klusjes voor bijna iedereen te leren. Wil jij binnenkort zelf gaan klussen in huis? Om zo wat geld te besparen of simpelweg de tijd te doden? Neem dan in elk geval de volgende 3 praktische klustips voor beginners ter harte.
1. Denk om de veiligheid
De afgelopen weken verscheen er een explosief aantal mensen op de Eerste Hulp door klus gerelateerde ongelukken. Iets wat op dit moment in de ziekenhuizen niet alleen heel tijdrovend is, maar wat voor je zelf natuurlijk ook geen fijn idee is. Deze explosieve stijging is voornamelijk ontstaan doordat mensen die normaal niet klussen opeens plotseling de gereedschapskist tevoorschijn halen. Daarom is het belangrijk om eerst om de veiligheid te denken, alvorens je ook maar begint met klussen.
Denk dus om een veiligheidsbril, veiligheidshandschoenen en werkschoenen. Lees je tegelijkertijd zorgvuldig hoe je bepaalde apparaten gebruikt en hoe je een specifieke klus zo veilig mogelijk kunt uitvoeren. Veilig klussen is van essentieel belang. Niet alleen voor jou, maar ook voor je omgeving.
2. Investeer in kwalitatieve apparaten
Ga je voor het eerst echt klussen in je eigen huis? Dan is je gereedschapskist misschien nog wat leeg. Daarom is het hoog tijd om (online) te shoppen voor nieuwe gereedschapstools. Let bij de aanschaf van nieuw gereedschap wel op de kwaliteit van het apparaat. Natuurlijk kunnen kwalitatievere apparaten wel direct een stuk prijziger zijn, maar hierdoor geniet je wel van een hoger gebruiksgemak en meer veiligheid tijdens het werken.
Vind je het zonde om voor een enkele klus geheel nieuw gereedschap aan te schaffen? Vraag dan eens in je omgeving of er mensen zijn die je gereedschap willen uitlenen of bekijk de mogelijkheden om gereedschap te huren. Zo bespaar je eenvoudig wat extra geld tijdens het klussen.
3. Maak een lijstje met benodigdheden
Wil je eindelijk gaan klussen en kom je er achter dat je de helft vergeten bent te kopen. Op naar de bouwmarkt maar weer. Er is niets vervelender dan een klus steeds stoppen omdat je materialen of gereedschap tekort komt. Daarom geldt ook nu weer: een goede voorbereiding is het halve werk. Zeker tijdens de coronacrisis is dit noodzakelijk. Zo voorkom je immers dat je telkens je huis uit hoeft, terwijl je eigenlijk liever zoveel mogelijk binnenshuis zou blijven. Maak daarom vooraf een lijstje met benodigdheden en bestel direct alles online, zodat je zeker weet dat je in huis niets tekort gaat komen. Denk niet alleen aan grote materialen en gereedschap, maar ook aan kleine dingen die je al snel vergeet. Denk bijvoorbeeld aan afdektape, extra schroefjes en spijkers, etc.