Minimalistisch wonen: wat is dat precies?

by handig5_wp
0 reactie

Minimalistisch wonen is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden. Daarnaast zien we minimalisme in steeds meer populaire woontrends de kop opsteken. Denk bijvoorbeeld aan het Scandinavisch interieur of de industriële woonstijl. Toch hebben veel mensen nog steeds een verkeerd beeld bij het woord ‘minimalisme’. Velen denken dat ze plotseling al hun spullen weg moeten gooien en met vrijwel niets moeten leven. Dit is echter een onjuiste gedachte. Minimalisme draait om leven met de essentials en de overbodige luxe achterwege laten. Hoe je dit vorm geeft is voor iedereen anders. Bovendien kun je de trend heel streng volgen of er losjes mee omgaan. Jij bepaalt. Dat is dan ook direct de kracht van minimalistisch wonen. In dit artikel geven we enkele tips om minimalistisch wonen ook in jouw leven door te voeren.

Ruim op

Een minimalistisch wonen begint altijd met schoon schip voor jezelf maken. Trek er daarom eens een weekend voor uit om eens flink op te ruimen in huis. Ga bij alles na wat je doet, wat je gebruikt en waarom je dit doet. Uit macht van der gewoonte of simpelweg omdat je het écht nodig hebt in je leven. Houd vervolgens een grondige schoonmaak. Verdeel alle overbodige spullen over twee stapels: een stapel met spullen die naar de kringloop of vrienden gebracht kunnen worden en een stap met (helaas) kapotte items die naar de vuilstort worden gebracht. Een opgeruimd huis geeft niet alleen een goed gevoel, maar brengt je ook nog eens een stapje dichter bij jouw doel: minimalistisch wonen.

Investeer in hoge kwaliteit

Was jij altijd iemand die heel veel spullen tegen de laagst mogelijke prijs probeerde aan te schaffen? Dan is het belangrijk om dit bij minimalistisch wonen juist te voorkomen. Investeer in hoge kwaliteit. Nu je minder koopt, hoef je immers ook minder te besparen en blijft er geld over om juist kwalitatieve meubels aan te schaffen. Hierbij geniet je niet alleen van het grote voordeel van een langere levensduur, maar ook over het feit dat kwalitatievere meubels vaak van duurzamere materialen zijn gemaakt. Hierdoor draag je ook nog eens je steentje bij aan het milieu.

Wees blij met wat je hebt

Waarom willen we in onze samenleving altijd maar meer? Waarom is presteren zo belangrijk en waarom moet je meer spullen hebben dan je buurman? Denk eens goed na over deze vragen. Dan zal je tot de conclusie komen dat spullen helemaal niet gelukkig maken. Je gezondheid (zeker in de huidige tijd!), de band met je familie en de mogelijkheid om iedere avond lekker te eten is toch meer dan genoeg? Wees tevreden met wat je hebt. Daar word je niet alleen een gelukkiger mens van, maar zo krijg je ook meer behoefte aan nieuwe spullen en is minimalistisch wonen direct een stuk eenvoudiger vol te houden.

Minder streng voor jezelf

Natuurlijk betekent minimalistisch wonen echt niet dat je jezelf continu dingen moet verbieden. Een keertje nieuwe accessoires kopen kan echt geen kwaad. Vraag je wel bij elk ding af of dit echt noodzakelijk is. Kan je geen enkele reden verzinnen om het niet te kopen? Haal het dan lekker in huis. Minimalistisch wonen kan je op heel veel verschillende manieren invullen. Jij bepaalt hoe je dit doet!

Related Posts

Leave a Comment