Binnen de kunststofindustrie zijn tal van mogelijkheden. Kunststof is dynamisch en de pijlen worden steeds meer gericht op duurzame innovaties en vernieuwende producten. Een duurzame kunststofbewerking draagt bij aan een betere wereld en zorgt ook voor minder CO2 uitstoot. Alleen hierom al is kunststof een populair materiaal. Maar wat is er eigenlijk mogelijk in de bewerking van kunststof? Wij nemen je mee door een aantal gangbare manieren van kunststofbewerking en leggen je uit hoe kunststof wordt bewerkt.
Waarvoor gebruiken we kunststofbewerking?
Kunststof is een zeer veelzijdig materiaal dat in vele soorten komt. Denk bijvoorbeeld aan materiaalsoorten als POM, PE, PA, PETP of PVC. Buiten deze bekende soorten zijn er nog veel meer verschillende soorten kunststof. Wanneer je een concept in je hoofd hebt dat je wilt vervaardigen uit hoogwaardig kunststof, kan het soms zoeken zijn naar de juiste manier van bewerking. Kunststofbewerking wordt veelal gedaan in machinevorm. Denk hierbij aan freesmachines, draaibanken, meetmachines, freesbanken of draai-frees combinaties. Door kunststof te bewerken krijg je het uiteindelijk in de vorm die jij voor ogen hebt.
Kunststof verspanen
Bij het verspanen van kunststof wordt met bepaalde gereedschappen materiaal weggenomen van de kunststof. Doordat het volume en de massa van het oorspronkelijke kunststof materiaal afnemen, verandert het materiaal in de gewenste vorm. Bij kunststof verspanen wordt er met een afschuivende techniek materiaal verwijderd zodat er spanen of krullen ontstaan. Deze techniek is eigenlijk een verzamelnaam voor bijvoorbeeld frezen, draaien, boren of zagen.
Kunststof frezen of draaien
Wanneer je kunststof laat frezen, wordt er met een frees materiaal uit de kunststof verwijderd. Vooraf wordt eerst de ruwe kunststof opgespannen waarna het kunststof frezen begint. Als het klaar is moet het product nauwkeurig worden nagemeten om zeker te weten dat de kwaliteit is wat je ervan verwachtte. Kunststof draaien wordt gedaan door met een draaibank en een beitel door middel van een roterende beweging materiaal te verwijderen. Deze techniek is zeer nauwkeurig. Tijdens het draaien van kunststof ontstaan ook weer spanen die afgevoerd worden.
Kunststof lassen
Het lassen van kunststof is een zeer specialistische taak binnen de kunststofbewerking. Door te lassen kun je thermoplastische kunststoffen aan elkaar verbinden. Kunststof lassen kan door middel van heet gaslassen, waarbij je met hete lucht de kunststoffen verbindt. Deze techniek noemen we ook wel draadlassen.
Schakel de hulp in van een expert!
Kunststof bewerking is een vak apart en vraagt om nauwkeurigheid en een oplettend oog. Daarom is het altijd verstandig om voor werkzaamheden als kunststof bewerking het advies of de hulp van een expert in te schakelen. Zo ben je verzekerd van het resultaat dat jij voor ogen hebt!