Gazon onderhoud

by handig5_wp
0 reactie

Voor een mooie groene en strakke grasmat is het belangrijk om je gazon goed te onderhouden. In dit artikel lees je wat hier allemaal bij komt kijken.

Verticuteren

Op je gazon kan na verloop van tijd een harde bovenlaag ontstaan die bestaat uit onkruid, mos en kleine gras deeltjes die achterblijven na het grasmaaien. Deze laag zorgt ervoor dat het gras minder zuurstof krijgt en daardoor dus minder goed groeit. Door je gazon te verticuteren verwijder je deze harde bovenlaag, wat ervoor zorgt dat het gras weer beter zal groeien. Verticuteren doe je in het voorjaar en je kunt er voor kiezen om dit in het najaar nog een keer te herhalen om het gras goed voor te bereiden op de komende winter.

Bemesten

Je kunt het gras in je gazon van extra voedingsstoffen voorzien door te bemesten. Ook dit zorgt ervoor dat het gras beter zal groeien en beter bestand is tegen bijvoorbeeld mos, onkruid en extreme koude of droogte. Gras bemesten doe je het beste drie keer per jaar, eenmaal in het voorjaar, de zomer en het najaar.

Kalk strooien

De zuurgraad van de grond is ook van invloed op de groei van gras. Over het algemeen is de grond in Nederland wat te zuur voor gras en dat kun je oplossen door kalk te strooien. Maar voordat je aan de slag gaat met kalk strooien  is het wel belangrijk om eerst even te controleren of de bodem ook daadwerkelijk te zuur is, dit kun je doen met een pH bodemtest.

Bijzaaien

Wanneer je last hebt van kale plekken in je gazon, bijvoorbeeld na het verticuteren of door intensief gebruik, kun je deze wegwerken door gras bij te zaaien. Uiteraard is het dan wel van belang om hetzelfde type gras te zaaien, anders krijg je kleurverschillen in je gazon.

Grasmaaien

Door het gras regelmatig te maaien zorg je ervoor dat mos en onkruid veel minder kans krijgen om op te komen en je een mooi dicht gazon krijgt. Bovendien ziet een strak gemaaid gazon er ook veel mooier uit.

Water geven

Tenslotte is het belangrijk om in droge periodes het gras van voldoende water te voorzien door te sproeien. Gras heeft namelijk genoeg water nodig om goed te kunnen groeien, dit is zeker van belang voor jong gras in een nieuw aangelegd gazon.

Related Posts

Leave a Comment