Wanneer we even onderzoek doen naar welke bouwtekeningen er precies allemaal bestaan krijgen we meteen te zien dat er een keuze kan worden gemaakt uit verschillende mogelijkheden. Het laten maken van een bouwtekening is in heel wat gevallen niet iets waar je zomaar zelf voor kan kiezen. Vaak kan er dan ook in de praktijk worden vastgesteld dat het verplicht is omdat je ze nodig hebt voor het aanvragen van de zogenaamde omgevingsvergunning. Zou jij ook graag meer te weten willen komen over het laten maken van een bouwtekening? Dan moet je vooral snel verder lezen!
Wat maakt bouwtekeningen in de praktijk zo belangrijk?
Het laten maken van bouwtekeningen is in de praktijk absoluut niet altijd verplicht. In bepaalde situaties, zoals wanneer je bijvoorbeeld een kleine verbouwing wenst te doen, zal er hiervoor dan ook geen verplichting worden opgelegd. Betekent dit ook dat het niet interessant is om een dergelijke tekening te laten maken? Dat nu ook weer niet. Het niet laten maken van een bouwtekening zorgt er in de praktijk namelijk voor dat je nergens op terug kan vallen wanneer blijkt dat de werken niet aan de vooropgestelde verwachtingen weten te voldoen. Het ter beschikking hebben van bepaalde bouwtekeningen kan dus ook zeker interessant zijn wanneer ze eigenlijk niet zijn verplicht. Dit is zeker iets om in het achterhoofd te houden.
Welke bouwtekeningen bestaan er allemaal?
We maken in de praktijk een onderscheid tussen verschillende soorten bouwtekeningen die er bestaan. Veel mensen denken dat een bouwtekening er in de praktijk in de basis altijd hetzelfde uitziet. Dat is dus helemaal niet correct, integendeel. Enkele soorten bouwtekeningen zijn:
- Werktekeningen;
- Detailtekeningen;
- Bestektekeningen;
- Constructietekeningen;
- Ontwerptekeningen;
Voor alle verschillende soorten bouwtekeningen geldt dat er sprake is van verschillende eisen waaraan ze dienen te voldoen. Afhankelijk van het project in kwestie dat moet worden gerealiseerd kan het in de praktijk aldus ook perfect voorkomen dat er gebruik wordt gemaakt van niet één, maar wel van verschillende bouwtekeningen.
Hoeveel bedragen de kosten voor bouwtekeningen?
Tot slot spreekt het voor zich dat we ook nog even moeten kijken naar de kosten die betaald moeten worden voor het laten maken van bouwtekeningen. We kunnen vaststellen dat deze kosten in de praktijk aanzienlijk uiteenlopend kunnen zijn. In ieder geval is het zo dat de kosten sterk kunnen verschillen afhankelijk van het soort bouwkundig tekenaar waar je een beroep op doet. Wat betekent dit nu precies? Zeer eenvoudig. Gemiddeld liggen de kosten die door een bouwkundig tekenaar worden gehanteerd tussen de 60 en 80 euro per uur. Hierbij is er dus reeds sprake van een verschil in uurtarief van 20 euro. Even vergelijken kan je dus reeds helpen om kosten te besparen.
Bovendien spreekt het voor zich dat ook het type bouwwerk van invloed is op de kostprijs die je moet betalen. Een bouwtekening laten maken voor een eenvoudige constructie kan bijvoorbeeld reeds voor een prijs startende vanaf ergens rond de 150 euro exclusief BTW. Voor het laten maken van een bouwtekening voor een complete woning ligt de prijs al snel ergens rond de 1.000 euro exclusief BTW. Bouwtekeningen laten maken vereist dus zeker een bepaald budget, maar het kan je ook helpen om een behoorlijke financiële kater te voorkomen.