Wanneer gebruik je een lintzaagblad?

by handig5_wp
0 reactie

Een lintzaagblad wordt uiteraard gebruikt in combinatie met een lintzaag. Een lintzaagblad heeft een unieke vorm waardoor lange zaagsneden kunnen worden gemaakt. Materialen met een grote dikte kunnen hierdoor worden doorgesneden. Door de vorm van het lintzaagblad is het ook mogelijk om bochten te maken in het werkstuk. Hoe fijner het lintzaagblad, hoe scherper de bocht die je kunt maken.

De lintzaag toen en nu

Een lintzaag vroeger werd aangedreven door een waterrad, omdat de variant met elektromotor toen nog niet bestond. Met een lintzaag werden toen de tijd vooral planken verzaagd. Vandaag de dag is de lintzaag wel van een elektromotor voorzien en is het niet meer nodig de lintzaag met een waterrad aan te drijven.

Hoe werkt dat dan, een lintzaag?

Een lintzaag is een zaagmachine die een lint bevat. Het lint wordt gebruikt als zaagblad en lijkt oneindig. Het is namelijk in de vorm van een cirkel aan elkaar bevestigd. De lintzaagmachine bevat ook een zaagtafel om het werkstuk op te leggen waardoor het werken met een lintzaagmachine nog wat gemakkelijker wordt. Een lintzaagmachine is ook een redelijk groot en zwaar apparaat wat niet zomaar te verplaatsen valt. Daarentegen is het ook zo dat een lintzaagmachine een hele duurzame machine is die gegarandeerd jaren mee zal gaan en die voor vele toepassingen gebruikt kan worden. Het lintzaagblad kan ook heel eenvoudig worden vervangen wanneer deze kapot of versleten is of wanneer je graag wilt werken met een ander lintzaagblad.

Hoeveel verschillende lintzaagbladen zijn er?

Er zijn heel veel verschillende lintzaagbladen. Ieder lintzaagblad heeft zijn eigen toepassing. Naast dat er scherpere en minder scherpe bochten mee gezaagd kunnen worden, kunnen de verschillende lintzaagbladen ook worden toegepast op verschillende materialen. Met een lintzaag kan vrijwel ieder materiaal gezaagd worden. Het is echter wel zo dat hoe harder het materiaal is hoe langzamer de zaagsnelheid is. Bij het zagen van metaal wordt de machine op de juiste temperatuur gehouden met koelvloeistof, bij overige materialen is dit minder van belang.

Hoe onderhoud ik een lintzaag

Een lintzaag moet goed onderhouden worden. Wanneer dit niet op de juiste manier of op het juiste moment wordt gedaan kunnen er ernstige incidenten plaatsvinden. Je kunt zaaglinten in zijn geheel vervangen, maar bij grote lintzagen is het ook mogelijk de zaaglinten met de hand te slijpen. Daar moet dan uiteraard wel het juiste materiaal voor gebruikt worden en het beste wordt dat gedaan door iemand die weet waar die mee bezig is.

 

Tip: https://www.zaagbladenxl.nl/

 

Related Posts

Leave a Comment