Veilig thuiswerken

by handig5_wp
0 reactie

Nu miljoenen mensen in het hele land van thuis uit werken, en dit aantal in de toekomst waarschijnlijk nog zal stijgen, is het van belang dat je alles in het werk stelt om het zo veilig mogelijk te maken. Niet alleen omdat je er veel tijd zult doorbrengen, of omdat je er alles aan moet doen om je gezin te beschermen, maar ook omdat het je werkplek is. Het is aan de werkgever om ervoor te zorgen dat thuiswerkers veilig zijn, aangezien zij voor thuiswerkers dezelfde gezondheids- en veiligheids verantwoordelijkheden hebben als voor alle andere werknemers. En dit geldt ongeacht of het om een permanente of tijdelijke regeling gaat. Echter moet je hier wel zelf achteraan gaan. Het is namelijk jouw huis, dus je zou zelf de rookmelders moeten kopen, testen en vervangen bijvoorbeeld.

Brandveiligheid

Hoewel dit afhangt van de specifieke kenmerken van het werk, zijn de meeste risico’s die in een standaard kantoor aanwezig zijn, ook aanwezig in de meeste woningen. Met papierwerk en elektrische apparatuur hebt u waarschijnlijk brandbeveiliging van klasse A en elektriciteit nodig, maar omgekeerd, wie wil er thuis een waterblusser van 6 liter en een CO2-blusser van 2 kg bij zijn bureau? Voor sommigen die thuis grote hoeveelheden apparatuur gebruiken, kan dit uiteindelijk het juiste dekkingsniveau zijn. De overgrote meerderheid van de huizen is echter voorzien van stroomonderbrekers, wat betekent dat als elektrische apparatuur vlam vat, de elektriciteit onmiddellijk wordt uitgeschakeld. Daarom heb je misschien alleen klasse A-dekking nodig, waardoor een schuimblusser van 2 liter waarschijnlijk voldoende is. Het is wel belangrijk dat je de schuimblusser aanschaft voor huisbranden. Deze zorgen namelijk voor minder nevenschade bij apparatuur en meubels dan een poederblusser. Niet alle brandblussers zijn hetzelfde.
Het is essentieel dat je ook uitrusting hebt om brand vroegtijdig te ontdekken en alarm te slaan. Een woning heeft waarschijnlijk geen brandalarmsysteem nodig, maar wel rook- en hitte alarmen. Rookmelders, koolmonoxidemelders en gasmelders kunnen je leven redden. Deze zijn er niet voor niets, ze ontdekken een gevaarlijke situatie vaak sneller dan jijzelf. Zeker wanneer je slaapt of even buiten de plantjes water aan het geven bent. Het is per 1 juli 2022 ook verplicht om op elke verdieping van je woning een rookmelder te hebben. Deze beslissing heeft het MInisterie van Binnenlandse Zaken gemaakt omdat het mensenlevens kan redden. Verschillende onderzoeken geven aan dat een rookmelder 50% van de branden waarbij mensen om het leven komen, hadden kunnen voorkomen.
Nu iedereen thuis werkt is het dus van extra groot belang om hierbij stil te staan.

Related Posts

Leave a Comment