Wist je dat er jaarlijks steeds meer ongevallen gebeuren met doe-het-zelvers. Steeds vaker probeert men zelf te klussen. Daarmee vergeten ze echter geregeld om aan de veilig te denken. Hierdoor komen ze niet alleen zelf in gevaar, maar ontstaat er ook potentieel gevaar voor de omgeving. Nu we door de huidige tijd massaal aan het klussen zijn geslagen is het dan ook hoog tijd om beter om de veiligheid te denken. Maar hoe doe je dat eigenlijk: veilig klussen? Waar moet je aan denken? En hoe voorkom je dat jouw klusavontuur op de spoedeisende hulp zal eindigen? In dit artikel geven we een aantal handige tips.
Lees je goed in
Of je nu pas net de eerste klustips voor beginners doorgenomen hebt of al een ‘oude rot in het vak’ bent, je bent nooit te oud om te leren. Bovendien verandert de techniek continu. Daardoor is de kans groot dat er veel nieuwe ontwikkelingen zijn. Lees je daarom eerst altijd zorgvuldig in voordat je een nieuwe klus in huis aanpakt. Hoe kun je deze het beste aanpakken? Waar moet je rekening mee houden? Zijn er tips om deze nog sneller en efficiënter uit te voeren? Enzovoorts.
Zeker wanneer je weinig kluservaring hebt kan het verstandig zijn om eerst een aantal tips & tricks door te lezen. Gelukkig biedt de digitale wereld in dit geval veel. Online vind je handige stappenplannen voor vrijwel ieder denkbare klus en tevens ook een lijstje met benodigdheden. Dat maakt niet alleen de klus gemakkelijker, maar zo weet je ook altijd zeker dat je de juiste spullen in huis haalt. Door precies te weten wat je moet doen kun je de veiligheid in huis eenvoudig verbeteren.
Gebruik goed gereedschap
Wist je dat de meeste ongelukken tijdens het klussen ontstaan door het gebruik van verkeerd gereedschap? Zeker bij mensen die weinig klussen is dit geregeld het geval. Ze gebruiken gereedschap die eigenlijk niet voor een bepaalde klus geschikt is of maken gebruik van goedkoop gereedschap. Onderzoek daarom eerst zorgvuldig welk gereedschap voor jouw klus ingezet kan worden en bekijk of je eenvoudig aan kwalitatief gereedschap kunt komen. Gebruik nooit, we herhalen nooit, gereedschap waar eigenlijk hele andere soorten klussen mee uitgevoerd worden. Dit is vragen om moeilijkheden en kan het risico op ongevallen enorm verhogen.
Maak gebruik van bescherming
Als je gaat klussen is het belangrijk dat je dit verantwoord doet. Neem een voorbeeld aan professionele klussers. Zij maken altijd gebruik van beschermende maatregelen om zo niet alleen zichzelf maar ook de omgeving te beschermen. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan een veiligheidsbril, werkschoenen, veiligheidshandschoenen, gehoorbeschermers, etc.
Welk type bescherming je nodig hebt is uiteraard afhankelijk van het soort klus dat je uit gaat voeren. Zo zijn werkhandschoenen eigenlijk bij iedere klus een verstandig hulpmiddel, maar hoef je een gehoorbeschermer zeker niet altijd toe te passen. Gebruik bij het kiezen van bescherming altijd je gezonde verstand. Deze beschermende middelen kosten vaak maar enkele euro’s, maar kunnen we het verschil tussen letsel of geen letsel maken. Bespaar dan ook nooit op beschermende middelen en kies verstandig!