Valbeveiliging ter bescherming bij werken op hoogte

by handig5_wp
0 reactie

Valbeveiliging; een absolute must voor mensen die op hoogtes werken. Om dit veilig te laten verlopen is het in ons land zelfs verplicht om op hoogte vanaf 2,5 meter met valbeveiliging te werken. Ook al wordt er zo voorzichtig mogelijk gedaan, risico op vallen is natuurlijk nooit helemaal te voorkomen. Een persoon kan een misstap begaan, onwel worden of last hebben van harde wind of regen. Zonder valbeveiliging zal bij dit soort ongelukken de verzekering heel moeilijk gaan doen wanneer er letsel of nog erger wordt opgelopen. En dat wil natuurlijk niemand. 

Wat is valbeveiliging?

Valbeveiliging dient dus ter bescherming van personen die op hoogtes werken. Denk hierbij aan steigerbouwers, dakdekkers, zonnepanelen-plaatsers, mensen in een hoogwerker, enzovoort. Het belangrijkste onderdeel van valbeveiliging is een goed passend harnas. Deze moet voldoende steun bieden aan het lichaam maar niet in de weg zitten bij het uitvoeren van de werkzaamheden. Aan dit harnas kunnen lijnen of haken gekoppeld worden. Deze kunnen vervolgens weer gekoppeld worden aan een steiger, hoogwerker of ander item. Veiligheidsharnassen zijn in diverse uitvoeringen te verkrijgen. Als voorbeelden noemen wij een veiligheidsharnas met 1 haak, een harnas met 2 haken of één met een valstopblok. Bij deze laatste blokkeert het blok direct wanneer de drager van zo’n harnas naar beneden dreigt te vallen. Voor mensen die veel op schuine ondergronden werken zoals het plaatsen van zonnepanelen, dakkapellen of dakdekkers bestaan er speciale sets om veilig af te dalen. Ze zijn voorzien van een zogenaamde lijnklem. Deze beweegt vrij maar kan ook handmatig worden vastgezet met een vergrendelingsklem. Ideaal wanneer iemand op een hellende ondergrond staat.

Onderhouden en keuren

Valbeveiliging moet minimaal eenmaal per jaar gekeurd worden volgens Europese normen. Dit moet door een gecertificeerd persoon gebeuren die dit soort keuringen uit mag voeren. Niet alleen voorkomt u hiermee een fikse boete: u weet ook zeker dat de valbeveiliging weer grondig is geïnspecteerd en dus veilig te gebruiken is. U kunt het zelf tussendoor goed onderhouden door na gebruik alle onderdelen grondig schoon te maken. Controleer alles op eventuele mankementen of slijtage en berg het op in een droge ruimte. Twijfelt u of het nog veilig genoeg is? Schaf dan een nieuwe valbeveiliging aan. Bij Hijswinkel heeft u keuze uit een groot assortiment en betaalt u nooit te veel.   

Related Posts

Leave a Comment