Plaatsen van een vaste airco

by handig5_wp
0 reactie

Wanneer je zelf airco’s wilt gaan plaatsen, dan is het eerste waar je aan moet denken de plaats waar je het wilt ophangen. Als je van plan bent om een vaste wandairco te plaatsen dan getuigt het van inzicht wanneer je rekening houdt met de plek van het buitengedeelte. Dit is het gemakkelijkst als de afstand tussen de twee units zo kort mogelijk is.

Je moet dan denken aan zo’n 2,5 tot 4,5 meter aan afstand. Over het algemeen kom je dan met een kant-en-klaar pakket goed uit. Vergeet hierbij ook de leidingen niet. De buiten airco kan als staand of hangend worden aangebracht.

Minimale afstand

De afstand tussen de airco aan de wand moet bovendien minimaal één meter bedragen tot andere elektrische apparatuur, zoals de televisie en de computer. Daarnaast dient de wand stevig genoeg te zijn om de airco te kunnen dragen. De plek op de wand moet tevens goede luchtcirculatie mogelijk maken.

Daarnaast mag je de airco niet plaatsen in de buurt van warmtebronnen, stroom en ontvlambare gassen. Kijk ook uit voor brandbare zaken zoals gordijnen en kleren en zorg ervoor dat de luchtcirculatie vrijelijk kan stromen en vermijd waar het kan al te fel zonlicht. Het best hangt het op een plek waar het leidingwerk direct door de muur kan.

Split airco

Tot slot kies je een plaats waar het leidingwerk bij voorkeur rechtstreeks door de muur kan. Bij het boren dien je in ieder geval bestaand leidingwerk te ontwijken. Dit soort airco’s met een binnen- en buitenunit heet split airco.

De binnen hangende airco wordt ook wel vaste airco genoemd.  Naast het bieden van verkoeling en ventilatie kunnen ze ook vocht aan de lucht onttrekken en de ruimte verwarmen.

Bij het doe-het-zelven kom je op een gegeven moment uit bij het aansluiten van de koelleiding. Hierbij moeten de leidingen gekoppeld worden en hierbij is de draaikracht van groot belang. Wanneer je té stevig aandraait dan kun je de moeren breken of de leidingen beschadigen.

Draaikracht

Houd je daarom ook aan de vastgestelde draaikracht en gebruik een torque om het vast te zetten. Het is bovendien uiterst precair omdat er geen stof in de koelleiding mag komen. Het is dus zaak om de leidingen gesloten te houden totdat je daadwerkelijk tot aansluiten overgaat. Wanneer er stof of iets dergelijks in de koelleiding komt dan gaat de compressor stuk.

Vervolgens leg je buisisolatie over de koperleidingen en pak je deze zo volledig mogelijk in. Het handelt namelijk om intens koude vloeistoffen die voor condens zorgen wanneer er niet geïsoleerd wordt. Hierbij is het buigen van verbindingsleidingen iets dat voorkomen moet worden. Wanneer deze buigen dan is de radius minimaal.

De condens slang schuif je in de afvoerslang van de vaste unit. Het beste is om deze verbinding met teflon af te tapen. Daarna kun je de unit aan de wand hangen en ben je in ieder geval voor binnen klaar.

Related Posts

Leave a Comment