Heb je pas een nieuwe woning gekocht? En zal je binnen enkele weken of maanden de sleutel krijgen? Dan breekt er een zeer spannende en stiekem ook leuke periode aan. Een periode waarin je de laatste zaken kunt regelen en noodzakelijke stappen kunt ondernemen. Als je geluk hebt hoeft er weinig aan het huis te gebeuren. In de meeste gevallen moet er echter nog wel wat verbouwd worden om het huis geheel naar wens te krijgen. Soms moet er zelfs heel veel gedaan worden. Dit is vaak overweldigend. Want waar begin je? En hoe zorg je ervoor dat je geen essentiële zaken vergeet. Wij geven een aantal tips.
Bereid jezelf goed voor
In de weken voorafgaand aan de kluswerkzaamheden kun je jezelf al zorgvuldig voorbereiden. Sla alvast wat gereedschap en materialen in. En vergeet vooral niet de kleine dingen zoals de aanschaf van schroeven. Dit lijken misschien kleine dingen die je tijdens de verbouwing zelf wel kunt halen, maar dit kost alleen maar extra tijd. Bovendien kun je de kosten zo een beetje verspreiden. Als je iedere maand een aantal dingen koopt is dit minder overweldigend dan de rekening als je alles tegelijkertijd in huis haalt.
Breek de verbouwing op in verschillende delen
De grootste fout die je kunt maken is direct het gehele huis aanpakken. Zelfs al is dit noodzakelijk, je kunt natuurlijk nooit overal tegelijkertijd aan het werk gaan. Doe je dit wel, dan loop je het risico dat je het overzicht verliest. Hierdoor weet je uiteindelijk niet meer wat je moet doen en loop je als kip zonder kop rond. Dat kost niet alleen veel meer tijd, maar zorgt ook voor de nodige stress.
Gebruik de weken voorafgaand aan de verbouwing dan ook voor het maken van een duidelijke planning. Breek de verbouwing op in verschillende delen. Pak bijvoorbeeld eerst de belangrijkste ruimtes zoals de keuken en badkamer aan. Maak voor iedere dag een planning en bepaal wat je op dat moment gedaan wil krijgen. Zo weet niet alleen iedereen die meewerkt aan de verbouwing wat ze moeten doen, maar is het voor jou ook veel overzichtelijker.
Vergeet de kleine dingen niet
Bij een grootschalige verbouwing hebben we vaak de neiging om de kleine en iets minder belangrijke zaken sneller te vergeten. Dit terwijl deze ook van invloed zijn op het wooncomfort. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het plaatsen van tochtstrips in oudere woningen. Hiermee zorg je ervoor dat je van meer comfort in huis geniet en kun je ook nog eens extra besparen op je energiekosten. Het zou zonde zijn als je dit vergeet. Probeer in de weken voorafgaand aan de verbouwing dan ook continu te brainstormen. Wat is er nodig? Welke kleine aanpassingen moeten er gedaan worden?
Uitbesteden of zelf doen?
Bij een grote klus zal je altijd voor dit dilemma staan. Schakel je een specialist in of doe je het grootste deel van de verbouwing zelf. Als je zelf erg handig bent kan je eenvoudig geld besparen door veel dingen zelf te doen. Bedenk wel dat klussen in een nieuwe woning en ondertussen ook nog eens fulltime werken en voor een gezin zorgen ontzettend veel energie kost.
Kan je dit wel aan? Je kunt er ook voor kiezen om een gedeelte van de klus uit te besteden en kleinere dingen zelf te doen. Zo bespaar je alsnog geld en weet je zeker dat de grootste zaken snel en efficiënt worden aangepakt. Zo kun je een ventilatierooster gemakkelijk zelf installeren, maar is het opnieuw betegelen en het omleggen van leidingen in de badkamer een hele klus. Stel daarom niet te hoge verwachtingen aan jezelf en verminder stress.