Dit is waarom PVC buizen goed werken

by handig5_wp
0 reactie

Als je veel waterverbindingen legt, zul je gemerkt hebben dat vrijwel alle buizen gemaakt zijn van PVC. Er zijn veel redenen om te kiezen voor PVC buizen in plaats van bijvoorbeeld metalen buizen. Bij een PVC groothandel vind je nog veel meer producten die gemaakt worden van PVC en dat alleen al laat zien hoe goed PVC gebruikt kan worden in allerlei verschillende situaties. In dit artikel leer je waarom PVC zo’n goed product is.

Goedkoop is geen duurkoop

PVC is veel goedkoper dan andere, natuurlijke materialen. Dit komt vooral doordat PVC geen extra behandeling nodig heeft om in verschillende situaties gebruikt te kunnen worden. Metalen moeten bijvoorbeeld gegalvaniseerd worden om beter bestand te zijn tegen verschillende weersomstandigheden of als ze bijvoorbeeld als leiding ingezet worden. Dat PVC goedkoop is, betekent echter niet dat het meteen slechte kwaliteit is. Hoewel je natuurlijk altijd moet opletten wat de kwaliteit is van de PVC die je aanschaft, heeft PVC een levensverwachting van een aantal tientallen jaren en bij weinig invloeden van buitenaf, kan het zelfs nog stukken langer meegaan.

Geen onderhoud nodig

Een ander voordeel van PVC is dat het erg onderhoudsvriendelijk is. Wanneer je bij een klant PVC buizen plaatst, hoef je niet vaker terug te komen om ervoor te zorgen dat de PVC goed blijft. PVC is namelijk heel erosiebestendig en kan dus zelfs goed worden toegepast voor gebruik buitenshuis. Waar echter wel op gelet moet worden met PVC, is dat het niet goed kan tegen warme temperaturen. Al vanaf 60 graden Celsius kan PVC zich gaan vervormen, wanneer het nog hoger komt te liggen kan het zelfs gaan smelten. Natuurlijk moet het dan wel een poosje hieraan worden blootgesteld, maar hoe hoger de temperatuur, hoe sneller het smelt. PVC wordt versterkt met extra stabilisatoren om het te beschermen tegen UV-straling, omdat het hier ook niet goed tegen kan. UV-straling kan de chemische structuur van het PVC aanpassen, waardoor het broos wordt en kan barsten. De stabilisatoren helpen echter mee om dit te voorkomen.

Weinig impact op het milieu

Hoewel PVC als ‘chemisch’ product een slechte naam heeft, is het helemaal geen chemisch product met ongelooflijk slechte impact op het milieu. Zoals vrijwel alle chemische stoffen, wordt PVC gemaakt van onder andere stoffen uit aardolie. Er is echter weinig van deze stof nodig om veel PVC te maken, waardoor het minder slecht is voor het milieu dan bijvoorbeeld benzine. Daarnaast is het proces waarmee PVC vervaardigd wordt ook minder slecht voor het milieu dan je zou denken. Als PVC in een bepaalde vorm moet worden gemaakt door bijvoorbeeld kalanderen, dan is hier maar een lage temperatuur voor nodig, omdat PVC al kan smelten bij een lange blootstelling aan 70 graden Celsius. Hierdoor is het minder schadelijk voor het milieu. Een top product dus dat voor ongelooflijk veel doeleinden gebruikt wordt. Genoeg reden voor een groothandel om veel PVC-producten aan te bieden.

Related Posts

Leave a Comment