In de maanden juni/juli/augustus zijn de eikenprocessierupsen weer volop in het nieuws. De brandhaartjes van deze rupsen zorgen dan weer voor enorm veel overlast. Huiduitslag en jeuk en loopneuzen en kriebel in de keel zijn slechts enkele vervelende gevolgen van deze jeukrups. Met man en macht wordt er met grote stofzuigers gewerkt om de processierupsen weg te zuigen. Helaas hebben ze dan vaak al vele slachtoffers gemaakt. Gelukkig is er ook een alternatief. In de maanden maart/april, wanneer de jonge rupsen uit hun eitjes kruipen, kan er namelijk al met een biologisch bestrijdingsmiddel gespoten worden. De jonge eikenbladeren worden beneveld en de jonge rupsen eten vervolgens van deze bladeren, wat leidt tot hun dood.
De ontwikkeling van de rupsen
Wanneer de eikenprocessierupsen in maart/april uit hun eitjes kruipen, vormen ze nog geen gevaar voor de volksgezondheid. Ze zijn oranje van kleur en hebben nog geen brandharen. Wel gaan ze samen in processie op zoek naar voedsel, wat ze vinden in de jonge eikenbladeren van de boom. Vervolgens gaan ze gezamenlijk terug naar een plekje in de boom, waar ze overdag schuilen. Na enkele weken vindt de eerste vervelling plaats. Dit gebeurt in hun schuilplaats en van de vervel huidjes en hun uitwerpselen, maken de eikenprocessierupsen een soort nest spinsel, wat extra bescherming biedt. Na de tweede vervelling ontwikkelen ze brandharen. Deze haren zijn miniscule haartjes met een soort weerhaakje aan de achterzijde. Bij gevaar worden ze afgeschoten en bij contact zal het haartje een gif afscheiden. Dit gif zorgt vervolgens voor de vervelende klachten bij mens en dier.
Preventieve bestrijding van de processierups
Natuurlijk kun je wachten op het moment dat de eikenprocessierupsen zichtbaar zijn en voor overlast zorgen. Maar waarom zou je daarop wachten, als je ze ook in de eerste dagen en weken van hun leven al kunt aanpakken. Ze vormen dan nog geen bedreiging voor mens en dier, maar krijgen dan ook geen kans om zich te ontwikkelen. Door een bacteriepreparaat of nematoden over de jonge eikenbomen te sproeien/benevelen, zullen de rupsen binnen enkele uren tot dagen sterven. De eikenprocessierups preventief bestrijden is helaas niet altijd mogelijk. In sommige gevallen zijn er naast deze rupsen ook andere bedreigde rupsen of vlinders in de nabije omgeving gesignaleerd. Biologische bestrijding is helaas niet selectief en daarom is het verboden in dat laatste geval. Enkel gecertificeerde, opgeleide bedrijven mogen deze preventieve bestrijding dan ook uitvoeren. Bedrijven, scholen en gemeenten kunnen bij deze gecertificeerde bedrijven terecht.