Zó onderhoud jij je zonnepanelen

by handig5_wp
0 reactie

Zonnepanelen zijn 24/7 blootgesteld aan de buitenlucht. Nu spoelt een groot deel van het vuil dat op de zonnepanelen terecht komt met regen weg, maar een hoop blijft ook zitten. Nu hoef je niet elke week je dak op om de zonnepanelen te gaan boenen, maar het is wel belangrijk dat dit ongeveer eens per jaar gedaan wordt. Zo haal je hardnekkig vuil weg dat anders kan zorgen van permanente schade. Dit gebeurt wanneer een er een plek is, bijvoorbeeld vogelpoep, op de panelen die ervoor zorgen dat er geen zon op die plek schijnt. De panelen die wel nog goed functioneren kunnen dan oververhit raken, waardoor de levensduur afneemt. Ook neemt de energieopbrengst neemt af wanneer de panelen vies zijn.

Schoonhouden

Het schoonmaken van je panelen is dus erg belangrijk, maar er zijn wel dingen waar je op moet letten als je te werk gaat. Zo moet je bijvoorbeeld nooit de hogedrukreiniger gebruiken. De kans bestaat dat je de zonnepanelen dan beschadigd. Het is handig om een borstel met telescoopsteel te gebruiken. Kies dan wel eentje met zachte borstels zodat je geen krassen maakt op de panelen. Gebruik ook geen normale zeep, maar speciale zonnepanelenreiniger. Hier zitten geen bijtende of schurende middelen in en tasten de panelen niet aan. 

Ook onder de zonnepanelen…

Misschien is het niet het eerste waar u aan denkt, maar de ruimte tussen de zonnepanelen en het dak is dé sweet spot voor vogels. Vogels onder zonnepanelen bouwen nesten onder de panelen, waardoor de ventilatie onder de panelen afneemt. De zonnepanelen raken dan verhit, wat permanente schade kan opleveren en een afname in stroomproductie. Dit probleem is meer een voorkom kwestie dan onderhoud. Het probleem is namelijk gemakkelijk te voorkomen met zonnepaneel vogelwering. Dit is een soort ‘hek’ rondom de panelen waardoor vogels niet meer tussen het dak en panelen kunnen komen. 

Related Posts

Leave a Comment