Werken met RVS; 3 handige tips

by handig5_wp
0 reactie

RVS is een prachtig materiaal om mee te werken. Want niet alleen kan het goed tegen water, dankzij de oxidelaag is het zeer geschikt voor alle weersomstandigheden. Daarnaast is het geschikt voor maatwerk, dus wie wil er nou niet mee werken? Speciaal voor hen een aantal tips!

Voordat we over het grote werk beginnen alvast een handige tip voor in de keuken: een RVS-zeepje. Ruiken je handen naar knoflook of prikt de chilipeper? Even je handen wassen met een RVS-zeepje en al je problemen zijn voorbij. Een handige kleine gadget. Heb je een kleine keuken, dan hebben we nog meer tips.

Tip 1: werk met de juiste apparatuur

Voelt misschien als een open deur, maar het is zo belangrijk. Werk met de juiste apparatuur om je staal zo goed en veilig mogelijk te bewerken. De eigenschappen van rvs verdienen dit namelijk ook. Zo kan een boor met inwendige koeling er voor zorgen dat het staat veel te snel uithardt. Maar kan ook de verhitting juist weer tegengaan.

Tip 2: werk ook met goed gereedschap

Als je met RVS werkt is niet alleen de apparatuur belangrijk, maar ook het gereedschap. Je snijolie moet van hoge kwaliteit zijn, de boren scherp. Als het namelijk niet in goede staat verkeert, dan kun je problemen krijgen.

Tip 3: kies de juiste snijsnelheid

Over het algemeen kun je RVS het beste bewerken met een lage snelheid. Hou hier dus altijd rekening mee op het moment dat je gaat snijden. Maar bekijk het ook per situatie. Onze tip is om altijd op z’n laagst te beginnen, want je kunt eventueel de snelheid nog omhoog schroeven. Bedenk wel dat je RVS dan oververhit kan raken en dus te snel uithardt.

De problemen van RVS

Goed om nog even te benoemen waarom roestvrij staal juist zo lastig is om te bewerken, want dat heeft met twee zaken te maken die we al benoemt hebben: verharding en verhitting. Roestvrij staal geleidt hitte niet zo goed. Dat houdt in dat de temperatuur dus snel kan oplopen als het staal gesneden of geboord wordt. De verharding houdt in dat de hardheid van het staal verdubbeld kan worden bij bijvoorbeeld verspanen of boren.

Wat kun je met RVS maken?

Dankzij het sterke karakter van rvs kun je er heel veel mee maken. Bijvoorbeeld dankzij de oxidelaag is het zeer geschikt om er iets mee te maken dat buiten moet staan. Denk bijvoorbeeld aan RVS buitenkasten. De inhoud hiervan kan namelijk goed beschermt worden. Laat je creativiteit los en ga vooral zelfs – en veilig – aan de slag met dit materiaal.

Related Posts

Leave a Comment