Wil je graag een simpele uitleg over zonnepanelen? Kijk dan niet verder.
In deze blog ga ik je alles vertellen over de werking van zonnepanelen, zo simpel mogelijk.
Zonnepanelen worden wereldwijd steeds populairder en in Nederland zijn we voorlopers wat betreft het hebben van zonnepanelen. En dat is niet voor niets…
Zonnepanelen zijn nu gewoon trending, en bieden een schone, duurzame manier om energie op te wekken voor jouw huis of kantoor.
Maar hoe werken zonnepanelen dan precies? Zonnepanelen vangen het licht van de zon op en zetten dit licht om in elektriciteit voor jouw huis. Simpel als dat.
Maar hoe doen ze dat precies? Laten we er wat dieper op in gaan…
De zonnepanelen op jouw dak bestaan uit zonnecellen. Deze zonnecellen bevatten silicium, een materiaal dat gevoelig is voor licht.
De zonnepanelen die je op jouw dak hebt bestaan uit zonnecellen. Deze zonnecellen bevatten silicium, een materiaal dat gevoelig is voor licht. Zonnestralen, die bestaan uit minuscule deeltjes genaamd fotonen, botsen op de hiervoor benoemde siliciumcellen.
In plaats van weerkaatst te worden, dringen de fotonen door in het silicium. Daar zetten ze een elektrisch veld in werking dat elektronen (heel kleine geladen deeltjes) losmaakt en laat stromen.
En voila, daar heb je je elektriciteit!
Maar er is meer…
Elk zonnepaneel bestaat uit tientallen van deze zonnecellen die aan elkaar zijn gekoppeld. Des te meer cellen, de meer elektriciteit ze kunnen opwekken. De panelen zijn ook bedekt met een beschermende laag glas om ze te beschermen tegen weersinvloeden.
En hoe zit dat dan als het bewolkt is? Of wat is de activiteit ’s nachts? Nou simpel: zolang er daglicht is wekken elektriciteit op.
Helaas stoppen ze ’s nachts wel met werken, maar dan kun je gewoon stroom van het elektriciteitsnet gebruiken.
Manieren om opgewekte stroom via zonnepanelen te gebruiken
De door de zonnepanelen opgewekte stroom kun je op verschillende manieren gebruiken. Je kunt het direct gebruiken om jouw apparaten van stroom te voorzien.
Is er meer stroom dan je nodig hebt? Dan wordt deze overtollige stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.
Hiervoor ontvang je (nu nog) een vergoeding van je energieleverancier. Dit gaat vanaf binnenkort veranderen.
Maar hoeveel stroom leveren zonnepanelen? Hoeveel stroom jouw zonnepanelen leveren, hangt af van een aantal factoren:
- Het aantal zonnepanelen: Hoe meer zonnepanelen je hebt, hoe meer stroom je opwekt.
- Het vermogen van de zonnepanelen: Zonnepanelen zijn er in verschillende vermogens, van 200 Wp tot 500 Wp of meer.
- De hoeveelheid zonlicht: In gebieden met veel zonlicht wekken zonnepanelen meer stroom op dan in gebieden met minder zonlicht.
- De oriëntatie van de zonnepanelen: Zonnepanelen die gericht zijn op het zuiden, leveren meer stroom op dan panelen die op een andere richting gericht zijn.
Zonnepanelen zijn een goede investering als je wilt besparen op je energierekening en je steentje wilt bijdragen aan een beter milieu.
Ik hoop dat je nu een helder beeld hebt van hoe zonnepanelen precies werken.
Ben je benieuwd of zonnepanelen iets voor jou zijn? Er zijn diverse online tools waarmee je kunt berekenen hoeveel je kunt besparen met zonnepanelen. Of je kunt natuurlijk gewoon contact opnemen voor een vrijblijvend advies met zonne-energie experts zoals bijvoorbeeld Durasolar (met méér dan 15 jaren sector-ervaring).