Wat zijn de verschillende UPS systemen?

by handig5_wp
0 reactie

UPS, je kent het of je kent het niet. UPS is de afkorting voor Uninterruptible Power Supply. In het Nederlands staat het voor een ononderbroken stroomvoorziening. Sommige plekken en gebouwen moeten altijd voorzien zijn van een netspanning. Denkt eens aan een ziekenhuis waar veel cruciale apparatuur staat of een kantoor vol met computers. Op zulke plekken zorgt een uitval van de netspanning voor grote problemen. Dit kan je allemaal voorkomen door een UPS systeem. Er zijn echter verschillende UPS systemen waar je uit kan kiezen. Ben je benieuwd naar het verschil? Lees dan hieronder verder voor meer informatie.

AC UPS

Er zijn dus verschillende UPS systemen die je kan gebruiken. Het eerste systeem wordt AC UPS genoemd. Dit systeem wordt eigenlijk door de meeste mensen gebruikt. Bij dit systeem is er sprake van een constante wisselspanning. Valt de netspanning uit? Dan zorgt het AC UPS systeem ervoor dat alle apparaten die aangesloten zijn ook echt gebruik blijven maken van de netspanning.

Het is niet zo dat je onbeperkt gebruik kan maken van dit systeem. Het werkt namelijk voor een bepaalde periode. In die periode is het de bedoeling dat het probleem weer wordt opgelost. Lukt het niet om alles binnen die bepaalde tijd op te lossen? Dan heb je in ieder geval voldoende tijd om alle apparaten uit te zetten. Gaat het om computers? Sla dan vooral al het werk op zodat je niets verliest en zet het dan pas uit.

DC UPS

Een ander UPS systeem heet het DC UPS systeem. Dit systeem werkt anders dan een AC UPS systeem. Dat is natuurlijk niet raar, want het is nou eenmaal een ander systeem. DC UPS zorgt ervoor dat er een constante gelijkspanning is. Gelijkspanning betekent in het kort dat de richting van de elektrische spanning maar één kant op gaat. Je kan het zien als éénrichtingsverkeer.

Het DC UPS systeem wordt veel gebruikt door onder andere ziekenhuizen en energieleveranciers. 24V UPS is zo een noodstroomvoeding die valt onder het DC UPS systeem. Het kan worden ingezet bij verschillende dingen. Denk aan een alarmsysteem of liftinstallaties. Het is verder goed om te weten dat het geplaatst wordt in een plaatstalen systeemkast. Daarbij is het van belang dat er genoeg ventilatie is.

Het belang

Nu vraag je je misschien wel af wat het belang precies is van een UPS systeem. Ten eerste is het natuurlijk op bepaalde plekken belangrijk dat er altijd stroom is. Zonder stroom kunnen veel dingen misgaan op belangrijke plekken. Ten tweede heb je de mogelijkheid om alles goed af te sluiten. Het zou zonde zijn als je hard gewerkt hebt voor iets en het allemaal weg is doordat de netspanning uitgevallen is. Een UPS systeem kan voor rust in je hoofd zorgen. Je hoeft je namelijk minder zorgen te maken dat al het werk weg is.

Werk je op een plek waar veel apparatuur wordt gebruikt? Dan is het echt verstandig om te kijken naar een UPS systeem. Je zal jezelf uiteindelijk dankbaar zijn dat je ervoor gekozen hebt. Weet je niet zo goed welk systeem het beste bij jouw situatie past? Vraag dan gerust om advies bij een gespecialiseerd bedrijf.

Related Posts

Leave a Comment