Wat zijn de mogelijke toepassingen van een smeervloer?

by handig5_wp
0 reactie

Een smeervloer, ook wel cementdekvloer genoemd, is de vloer tussen de constructievloer en de eindafwerking. Het is dan ook essentieel dat deze laag op de juiste manier wordt toegepast en geschikt is voor de gekozen ruimte. Er zijn smeervloeren voor de particuliere en de zakelijke markt, dus zowel voor grote als kleine ruimtes. Maar is een cementdekvloer bijvoorbeeld een geschikte ondervloer in combinatie met vloerverwarming? Waar moet rekening mee gehouden worden als het gaat om het plaatsen in vochtige ruimtes? En is de keuze van de eindvloer nog van invloed? Lees hier wat de mogelijkheden zijn!

Vloerverwarming

De warmtegeleidende eigenschappen van een cementdekvloer, maken dit type ondervloer zeer geschikt om te combineren met vloerverwarming. De vloerverwarming kan zelfs direct in de smeervloer verwerkt worden, alleen zijn er dan wel een aantal aandachtspunten om in acht te nemen. Cement krimpt als het uithardt, dus houd hier rekening mee. Bij het opstarten van de vloerverwarming is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan en deze langzaam op te stoken. Richtlijn van solidfloors.nl hierbij is zo’n 1 graad per dag, zodat de temperatuur geleidelijk stijgt. Op deze manier voorkom je scheurvorming in de vloer. Ook verkleint wapeningsvezel, die vooraf aan de specie van de cementvloer kan worden toegevoegd, de kans op scheuren aanzienlijk.

Vochtige ruimtes

In vochtige ruimtes is een smeervloer eigenlijk een ideale ondervloer. Een vloer van zandcement is goed vochtbestendig, dus kan veilig en zonder risico op waterschade in natte ruimtes worden geplaatst. Daarnaast kan een cementdekvloer, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een anhydrietvloer, op afschot worden gelegd. Omdat de vloer niet volledig waterpas geplaatst hoeft te worden, kun je hiermee voor een goede waterafvoer zorgen en is dit type ondervloer zeer geschikt voor in de badkamer of andere vochtige ruimtes met afvoerputje.

Eindvloer

Omdat een smeervloer op zoveel verschillende manieren toe te passen is, heb je in principe de mogelijkheid om elke eindvloer van jouw keuze hierop aan te brengen. Het belangrijkste voor het leggen van de bovenvloer, is dat de cementdekvloer goed droog is. Houd er vooral rekening mee dat een standaard smeervloer zo’n centimeter per week droogt, met een minimale droogtijd van 4 weken – de minimale uithardingstijd van cement. Als je bouwproject haast heeft, kunnen aan het cement eventueel droogtijdversnellers worden toegevoegd. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor een smeervloer voor jouw woning of bedrijfspand? Neem contact op met een professioneel bedrijf om je te adviseren en te helpen met het verwezenlijken van jouw perfecte smeervloer.

Related Posts

Leave a Comment