Waarom spelen rioolproblemen op bij veel regen?

by handig5_wp
0 reactie

Veel woningeigenaren krijgen bij hevige en/of langdurige regenval te maken met rioolproblemen, zoals een overstromend toilet, een verstopte wc of water in de spoelbak van de keuken dat niet meer goed wegstroomt. Een ontstoppingsbedrijf inschakelen om het rioolprobleem op te lossen is dan vaak nodig om de situatie niet te laten escaleren. Maar waar komen dit soort problemen bij veel regenval door? Hoe kan het dat bij heftige regen het toilet overstroomt of water niet meer goed kan worden afgevoerd? In dit artikel lees je alles over de oorzaken én de aanpak van rioolproblemen bij veel regen.

Vooral problemen bij oudere rioolstelsels

Veel problemen en narigheid met overtollig regenwater, die dan leiden tot een overstromende wc of water dat in de douche blijft staan, hebben te maken met verouderde rioolsystemen. De gemeente is verantwoordelijk voor een goed werkend rioolstelsel buiten de eigen grond. Ligt de bron van het probleem echter op eigen grond, dan ben je als huiseigenaar zelf verantwoordelijk. Met name in grotere steden en zeker in oude historische binnensteden is het onderhoud van het riool lang niet altijd in orde. Met name bij zogenoemde gemengde rioolafvoeren ontstaan er problemen. Hierbij gaat het om rioolsystemen waarbij zowel het afvalwater uit woningen als het regenwater buiten via één riolering afgevoerd wordt. Als het gedurende langere tijd flink regent, kunnen deze gemengde rioleringen het water niet snel genoeg afvoeren en ontstaat er snel wateroverlast in toiletten, douches en op andere plekken in de woning waar water afgevoerd moert worden.

Problemen bij lager gelegen ruimtes

Naast een gemengd rioolsysteem kan het regenwater ook op een andere manier schade aanrichten, namelijk wanneer je in je woning ruimtes hebt die onder het straatniveau liggen. Denk bijvoorbeeld aan een kelder of lager gelegen kamer. Hoost het een tijdje flink, dan kan er in deze ruimtes wateroverlast ontstaan. Dat geldt zeker als het riool het al moeilijk heeft om al het regenwater af te voeren. Net als bij een verouderde riolering kun je als particulier het beste snel een betrouwbaar en ervaren ontstoppingsbedrijf inschakelen om de afvoer richting het riool weer vrij te maken en het probleem op te lossen. Goede rioleringsbedrijven zorgen hierbij voor een permanente oplossing, bijvoorbeeld door de rioleringsbuis te verbreden, vervangen of in het rioleringssysteem enkele technische aanpassingen te doen.

Ook het veranderende klimaat speelt een rol van betekenis

Een belangrijke oorzaak van de vele rioleringsproblemen en afvoerproblemen bij veel regen heeft te maken met het veranderende klimaat. Doordat het warmer wordt ontstaan er in onze contreien vaker grote en krachtige regenbuien. Bestaande rioolsystemen zijn niet gebouwd op veel water dat tegelijk op een kleine plek bij elkaar komt en kunnen de waterafvoer in zulke situaties niet goed aan. Dan ontstaat er dus overlast in huis door water dat blijft staan of zelfs omhoog borrelt vanuit de afvoer.

Schakel een rioolexpert in

Heb je te maken met een van de genoemde problemen of geregeld last van te veel water bij regenbuien? Zorg er dan voor dat je een betrouwbaar ontstoppingsbedrijf laat langskomen om naar de situatie te kijken. Zij zullen de juiste oplossing zoeken om uw problemen met de afvoer op te lossen.

Related Posts

Leave a Comment