Veilig op de fiets met deze fietsaccessoires!

Nederland is echt een fietsland en dagelijks gaan er ontelbare mensen met de fiets de weg op. Zij gaan naar hun werk, naar school, naar familie, om boodschappen te doen of gewoon om een stukje te fietsen. Met de fiets de weg op gaan lijkt altijd heel erg veilig, maar dat is niet helemaal waar. In drukke situaties is er soms weinig overzicht en ook in het donker is het soms lastig om goed te zien welk verkeer er aan komt. Als fietser heb je ook een aandeel betreft de veiligheid op de weg, maar wat kan je nou zelf aan die veiligheid doen? In dit blog geef ik een aantal tips om veilig met de fiets de weg op te gaan doormiddel van handige (maar ook leuke) fietsaccessoires.

Fietsverlichting

Als eerst is het heel erg belangrijk dat er goede verlichting op de fiets zit. In het donker of bij schemer is een fietser zonder verlichting heel slecht of niet te zien. Zorg er dus voor dat je voor en achter een goede verlichting hebt en controleer ook geregeld of deze nog goed werken. Het komt wel eens voor dat bepaalde fietsen geen achterlicht hebben, bijvoorbeeld racefietsen en dan is het heel belangrijk dat je een losse verlichting koopt. Om nog beter gezien te worden kun je ook denken aan leuke spaakverlichtingen of spaakreflecties. Helemaal leuk voor kinderen en ze bieden ook nog eens extra veiligheid. 

Fietsbel

Naast gezien worden is het ook heel belangrijk om gehoord te worden. Mocht er een gevaarlijke situatie ontstaan dan kun je dit kenbaar maken met de fietsbel en andere personen waarschuwen. Naast het feit dat een fietsbel heel belangrijk is, is het ook een mooie fietsaccessoire. Er zijn namelijk ontzettend veel leuke fietsbellen te vinden in verschillende vormen, met verschillende patroontjes en kleuren.

Fietsstandaard 

Een fiets zonder standaard is ontzettend onhandig, maar zelfs een beetje gevaarlijk. Je kunt de fiets nergens goed neerzetten en je bent altijd afhankelijk van een muur of fietsrek. Op deze manier kan de fiets heel snel omvallen en bijvoorbeeld bovenop iemand vallen of iemand pijn doen. Zorg voor een goede standaard en vervang je standaard op tijd als deze niet meer lekker werkt. 

Fietstas of fietsmand

Het overkomt iedereen; je wil even wat spulletjes wegbrengen op de fiets. Maar het is niet heel erg veilig om te fietsen met spullen in je handen of onder je arm. Je kunt geen twee handen aan het stuur houden waardoor je uit evenwicht kan raken, vallen en je kunt niet snel reageren in gevaarlijke situaties. Het is dus heel erg handig en veilig om een fietstas of fietsmand op je fiets te hebben. Op deze manier kun je veilig meerdere spullen vervoeren zonder dat de verkeerssituatie onveilig wordt. Ook bij een fietsmand of fietstas geldt dat het er heel erg leuk uit ziet!

Naast de veiligheid zijn fietsaccessoires ook heel leuk om je fiets op te pimpen en gezellig maken. Denk hierbij aan fietsstickers, fietsslingers, fietsbloemen en zadelhoesjes. Let er wel op dat veiligheid voorop staat en je ervoor zorgt dat je accessoires niet in de weg gaan zitten.  

Related Posts

Leave a Comment