De laatste jaren is de visgraat vloer enorm populair geworden. Het heeft een trapsgewijs patroon dat stijlvol is en je woning een moderne huiselijke sfeer meegeeft. Dat een visgraat vloer heel mooi is in je ruimte dat staat vast, maar het leggen van zo’n vloer is wel een uitdaging. Een aantal tips en tricks als je besluit een visgraat vloer te leggen in je huis.

Het leggen van een visgraat vloer

Hoe makkelijk of moeilijk een visgraat vloer leggen is, wordt deels bepaald door welke type vloer je precies wilt hebben. Je kunt bij een visgraat vloer kiezen uit verschillende soorten types. Dan aan een visgraat laminaat vloer of een visgraat PVC vloer met kliksysteem. Dit soort vloeren zijn makkelijker te leggen dan vloeren die je moet lijmen. Een houten vloer wordt wat dat betreft altijd gelijmd. Besluit je een visgraat vloer te gaan leggen dan moeten de planken minimaal 48 uur acclimatiseren in de betreffende ruimte. Daarnaast is het van belang dat je de rechter en linker planken van elkaar gescheiden houdt. Dat moet je doen om te voorkomen dat het patroon verkeerd komt te liggen. Zijn de planken na 48 uur geacclimatiseerd dan kun je de ondergrond schoonmaken en vlak en egaal maken. Doe je dit dan komt je visgraat vloer er mooi bij te liggen. Is dit gedaan dan plaats je de ondervloer.

Tips om te onthouden bij een visgraat vloer leggen

Heb je alles voorbereid en heb je de ondervloer geplaatst dan kun je de vloer gaan leggen. Het eerste wat je doet is de legrichting bepalen. De legrichting heeft invloed op hoe de ruimte optisch lijkt. Begin daarna met het starterspunt. Je kunt door een speciaalzaak het starterspunt op maat laten maken zodat je het niet zelf hoeft te doen. Bewaar alle resten van de vloer om de kleine hoeken mee op te vullen. Leg de visgraat vloer zo’n 1 cm tot 1.5 cm van de muren. Als je de vloer gaat verlijmen dan kun je de visgraat vloer strak leggen.

Zelf je visgraat vloer leggen

Is het starterpunts gelegd dan kun je werken aan de rest van de vloer. Belangrijk is dat je nauwkeurig en netjes te werk gaat. Je maakt een begin met de hartlijn in het midden van de ruimte. Je legt hier je eerste baan. Is dit gelegd dan kun je naar de buitenkant werken. Leg de rechter en linker planken om en om in een visgraat patroon naast elkaar. Past een van de planken niet dan moet je deze op maat zagen. Doe het op maat zagen eerst voordat je verder gaat met de rest van de planken leggen. De eerste baan van planken is het ijkpunt van de rest. Je moet er voor zorgen dat in deze eerste baan de hartlijn goed recht is. De hartlijn is het onderste punt van de linker planken naar het bovenste punt van de rechter planken, of andersom. Besteed hier goed aandacht aan en neem de tijd bij het zagen en meten. Een visgraat vloer leggen is niet makkelijk, maar eenmaal alles goed afgewerkt en je hebt een prachtig resultaat waar je jarenlang van kunt gaan genieten.

Tip: LAB21 vloeren

 

Related Posts

Leave a Comment