Porselein op tafel… of toch aardewerk?

by handig5_wp
0 reactie

Beide brengen hun eigen charme mee naar ieder diner dat jij organiseert. Heb jij een favoriet of vind je het juist heel moeilijk om te kiezen?

Nou, reken er dan niet specifiek op dat wij het je gemakkelijk gaan maken. We zijn namelijk dol op beiden. Porselein ziet er heel statig uit, maar ook de uitstraling van Le Creuset servies gaat bijvoorbeeld niet aan ons voorbij. De materialen hebben hele verschillende eigenschappen, bestanddelen en texturen. En toch doet de een niet onder voor de ander. Kortom, de keuze moet geheel vanuit jou komen. Wat vind jij praktisch maar vooral: wat vind jij mooi? Zolang jij een set vindt van welk van de twee materialen dan ook die volledig bij jouw smaak aansluit, kom je al een heel eind verder.

Weet je wat? We duiken even heel kort de geschiedenis in en leggen je meteen uit hoe de twee materialen zo verschillen. Misschien dat je zo beter een oordeel kunt vellen.

Porselein

Kaolien ligt aan porselein ten grondslag. Dit is een zeer witte klei die onder andere in de Amerikaanse staat Georgia en in de Engelse graafschappen Cornwall en Devon gewonnen wordt. Ook andere Europese landen hebben ruime voorraden van de grondstof. Zilverzand en veldspaat worden met kaolien vermengd om het de bekende glasachtige uitstraling te geven. Wanneer hier water aan wordt toegevoegd, kan het mengsel gemakkelijk in welke gewenste vorm dan ook worden geperst of gekneed.

In China werd het voor het eerst geproduceerd tussen de zevende en negende eeuw. Pas minstens 800 jaar later, in 1602, deed het in ons land zijn intrede. Sindsdien is het niet meer weg te denken uit onze maatschappij en heeft menigeen deze stijlvolle gebakken klei – dat klinkt wel erg oneerbiedig – in het hart gesloten.

We kunnen je nu al een heel belangrijk verschil melden met aardewerk. Porselein is namelijk heel licht en ook nog eens transparant, wat je van aardewerk niet kunt zeggen. Deze laatste is echter een stuk minder stevig. Maar ja, wat wil je ook? Er worden vandaag de dag nog porseleinen servies onderdelen gevonden die piek gaaf zijn en geen enkele verkleuring hebben opgelopen.

Porselein is wel er lastiger om te maken. Is de temperatuur in de oven te hoog of te laag? Dan kun je de vruchten van je arbeid direct bij het vuil zetten.

Aardewerk

Daarentegen is aardewerk een stuk eenvoudiger om te fabriceren. Hier heb je enkel klei voor nodig, een oven en een beetje geduld. oké, nu simplificeren we het wel héél erg maar het is appeltje eitje in vergelijking met porselein, willen we maar zeggen. De temperatuur in de oven ligt een stuk lager, wat wellicht de reden is dat aardewerk van zichzelf een stuk minder stevig te noemen valt dan zijn porselein tegenhanger. Maar de glazuurlaag trekt de boel gelukkig nog behoorlijk recht.

Houd jij van een mooi afgewerkt geheel of is het wat grovere uiterlijk van aardewerk je ook wel welkom?

Related Posts

Leave a Comment